Alingsås vänekor har fått ett nytt liv utanför Fåglum – och nu ska den sällsynta lantrasen räddas av en tjur från Borås djurpark. Man är välkommen att svänga förbi här och titta hur de har det. Målet är att det ska bli kalvar här på sikt, säger nye ägaren Stellan Larsson.

Sedan tekniska nämnden i Alingsås bestämde sig för att de vänekor som funnits i kommunens ägor, har debatten varit minst sagt livlig. Många har undrat om det tiotal kor som haft i uppgift att hålla fältet nere vid Mjörnstranden öppet, och som dessutom tillhör en utrotningshotad koras, nu skulle föras till slakt.

Men så är inte fallet. Istället har nu bonden Stellan Larsson tagit över ägarskapet för korna – och han lovar både korna och alingsåsborna om inte guld och gröna skogar, så åtminstone gröna betesmarker och en framtid. Jag har ju ett stort intresse av koraser och har flera lite mer ovanliga sorter här, som Hereford, Rödkulla och Highland cattle. Så jag kunde väl inte riktigt låta bli att ta chansen att höra mig för om vänekorna, menar han och skrattar.

Någon slakt av korna har han som sagt inte i siktet. Istället vill han vara med och bidra till rasens fortlevnad. Jag har redan varit och hämtat en ungtjur som förhoppningsvis ska kunna hjälpa till med den biten. De har ju en väneko-familj på Borås djurpark så när jag var där med barnen och barnbarnen för ett tag sedan frågade jag om jag inte kunde få köpa en tjur för ändamålet. Men han är bara sex månader än så länge så det kommer väl dröja ett litet tag till innan han kan vara igång med arbetet, menar Stellan.

I Sverige finns idag runt 400 vänekor. Innan man fann den äldre svenska lantrasen på en gård i Väne-Ryr hade den en tid dessförinnan ansetts som utrotad. Även om den skulle behöva öka ytterligare mängd för att anses vara helt säkrad på lång sikt går det nu ett gäng före detta kommunkossor i en höstvacker kohage utanför Fåglum och skänker hopp. Hälsa den som är intresserad att man är välkommen förbi för att titta hur de har det, menar Stellan och visar med handen mot sina nya inneboende.