Försöket med en områdespeng på Hässleholmen har fallit väl ut. Bland annat ska en tjejgrupp starta där deltagarna lagar mat tillsammans, unga ledare utbildas för att bli goda förebilder, och filmer som uppmuntrar till ökad återvinning tas fram. Nu införs samma modell med områdespeng på Sjöbo.
Syftet med en områdespeng är att stärka det lokala engagemanget, samtidigt som gemenskapen i stadsdelen ökar. Arbetssättet har pilottestats på Hässleholmen där boende och föreningar kunnat söka bidrag från en pott på drygt 100 000 kronor.
Fem initiativ har fått pengar för att genomföra sina idéer. Bland annat vill föreningen Ordpalatset, tillsammans med boende på Hässleholmen och Bostäder i Borås, spela in filmer om tvättstugeregler och sopsortering. Målet är att filmerna ska öka kunskapen om regler och miljöpåverkan. Hässleholmen Bollklubb har också fått stöd för att starta en basketverksamhet för tjejer.
– De som bor och verkar i ett område känner sitt område bäst. Vi vill stärka den lokala delaktigheten, i slutändan handlar det om att stärka demokratin, säger Martin Johansson, projektledare i områdesutvecklingsarbetet på Sjöbo.
Områdespengen är en del av Borås Stads långsiktiga arbete för att Borås ska bli socialt hållbart, arbetet syftar till att främja jämlika livsvillkor och god hälsa för invånarna genom att minska och motverka segregation. Områden som Norrby, Hässleholmen och Sjöbo är särskilt prioriterade i detta arbete.
Ansökningsperioden för områdespengen på Sjöbo pågår till den 31 december. Kriterierna för att ansöka finns att läsa på Borås.se. Aktiviteterna ska bland annat rikta sig till många, genomföras på Sjöbo och vara kostnadsfria för deltagarna.
– Ingen kan förändra på egen hand. Civilsamhället och näringslivet spelar därför en viktig roll i arbetet mot ett mer socialt hållbart Borås, säger Martin Johansson.