Läkare Utan Gränser har de senaste tre veckorna vårdat fler än 500 krigsskadade patienter i Jemen. I staden Hodeidah närmar sig striderna nu våra sjukvårdsinrättningar. Sedan kriget inleddes 2015 har våra inrättningar attackerats sex gånger och vi är nu extremt oroade över säkerheten för våra patienter och vår personal.
– Varje dag hör vår personal explosioner och skottlossning alldeles intill Al-Salakhana-sjukhuset där vi jobbar. Markstrider mellan militära styrkor kommer allt närmare vilket är väldigt oroväckande med tanke på patienternas och personalens säkerhet, säger Caroline Seguin, operativt ansvarig för Läkare Utan Gränsers insats i Jemen.
– Våra sjukhus och vårdcentraler i Jemen har träffats sex gånger sedan 2015 då kriget inleddes, 27 personer har dödats och 40 skadats. Alla inblandade i striderna måste garantera att civilbefolkningen och sjukvårdsinrättningar är skyddade.
Allt fler akuta fall
Al-Salakhana-sjukhuset är ett av endast tre offentliga sjukhus som fortfarande är i bruk i området. Verksamheten på stadens största sjukhus, Al-Thawra, är visserligen igång men hotas av strider och de snabbt förändrade frontlinjerna.
– Civilbefolkningen har allt färre alternativ när det gäller att få tillgång till sjukvård i Hodeidah och att ta sig till ett sjukhus utanför staden tar flera timmar. Till exempel får våra team på sjukhusen i Mocha och Aden ofta ta emot barn med skottskador och gravida kvinnor med komplikationer, i akut behov av livräddande sjukvård, som kommer mycket sent, säger Caroline Seguin.
Under perioden 1–15 november vårdade vi 510 patienter med krigsskador på våra vårdinrättningar i Hodeidah, Abs, Aden, Hajjah och Mocha, varav åtminstone 31 kvinnor och 33 barn. Bland dessa patienter hade 241 personer skottskador, 227 hade skadats i explosioner och 30 hade splitterskador.
Under den första halvan av november ökade intagningarna till våra akutavdelningar: i Aden med 56 procent och i Mocha med 50 procent jämfört med samma period i oktober. På våra sjukhus i Aden, Hodeidah och Mocha har vi utökat antalet bäddplatser från 133 till 172.
Belägring av staden förödande
De pågående striderna i Hodeidah gör att en potentiell belägring av staden kan leda till att civila blir beskjutna och instängda utan tillräcklig tillgång till sjukhus.
– Om befolkningen blir instängd mellan de stridande parterna i Hodeidah vet vi nuläget inte hur de skulle kunna fly. Vi vet inte heller hur de skulle få tillgång till grundläggande service ifall situationen förvärras, säger Caroline Seguin.
USA har uppmanat till ett eldupphör inom 30 trettio dagar – mot slutet av november – och fredssamtal har senarelagts till slutet av året. Läkare Utan Gränser varnar för offensivens många civila dödsoffer. Den officiella statistiken har sedan augusti 2016 legat på 10 000 dödsoffer, medan den oberoende organisationen ”Armed Conflict Location & Event Data Project” uppger att fler än 57 000 personer dödats.