Bilderna satte en hel värld i skräck. Nu är det sedan länge tyst om de eboladrabbade länderna i Västafrika. Men för de barn och unga som drabbats är katastrofen långt ifrån över. Från Sierra Leone, det land där flest insjuknade, rapporterar nu en grupp unga om en tuff vardag via Instagramkontot @hellofromourside. 

Men varvat med berättelserna om barn och unga som skapat sig ett nytt liv i spåren av epidemin skymtar också en helt vanlig vardag med bilder och tankar om musik, vänner och fritid.

– Jag spelar fotboll för att koppla av, säger Lamin Swaray, i ett inlägg med en bild från en jordig och palmkantad fotbollsplan. Jag älskar det och var så frustrerad när all fotboll låg nere och det var förbjudet att spela under ebolautbrottet.

Genom att koppla ihop ungdomarnas vardag med ungas i Sverige hoppas initiativtagaren, barnrättsorganisationen Plan International, att öka förståelsen för ungas situation världen över.

– Trots att vi har väldigt olika förutsättningar är ungas drömmar och tankar ofta lika, oavsett var vi är födda, säger projektledare Sanna Wolff. @hellofromourside ger en unik inblick i en vardag som både skiljer sig väldigt mycket från vår egen men också är väldigt lik.

Instagramkontot @hellofromourside är ett projekt som möjliggjorts av ett samarbete mellan Plan International Sverige och Svenska postkodlotteriet. Det är en del i ett återhämtningsprogram som Plan International bedriver i Sierra Leone, för och tillsammans med drabbade barn och unga.