Alingsås kommuns satsning på digitalisering väcker stor uppmärksamhet i landet. Dels är Alingsås nu klara som ett av huvudämnena för E-förvaltningsdagarna, och är dessutom inbjudna att föreläsa i ämnet under Almedalen. Vi har hittat något som anses vara unikt och det är vi väldigt stolta över, säger Göran Westerlund som jobbar med digital utveckling.
Efter att Alingsås förra året fick utmärkelsen eDiamond Award, ett av landets finaste priser i sitt slag, för elevportalen Arena för lärande, har Alingsås digitaliseringsarbete blivit en förebild för delar av kommunsverige. Tjänsten FixaMinGata och det nya bibliotekssystemet KOHA är andra exempel på Open source-satsningar i framkant som väcker uppmärksamhet. Och där Alingsås varit drivande. Inte minst barn-och ungdomsförvaltningen, liksom utbildningsförvaltningen som båda haft en viktig roll i att hitta sätt för effektiva och bra digitala lösningar för sina målgrupper.
Nu är Alingsås metod för att digitalisera ett av huvudämnena under årets E-förvaltningsdagar. Det handlar om hur man möjliggör sin digitalisering med hjälp av öppna standards och öppen källkod. Metoden innebär också att utvecklingsarbetet görs i små steg vilket skapar en bättre kontroll över resultatet. Samt hur det går att dela utveckling mellan kommunerna för att skapa gemensam nytta och lägre kostnader.
– Där samlas de flesta som är aktiva inom digital utveckling på kommun och myndigheter i landet och förra året var det runt tusen personer som besökte dagarna, där eDiamond Award också delas ut. Som en relativt liten kommun är det väldigt smickrande och ett bevis på att vi har tagit fram ett riktigt bra koncept, säger projektledare Jonatan Lindholm.
E-förvaltningsdagarna pågår 11-12 oktober och Alingsås ska upp på scen den 11:e.
Men det är inte den enda prestigefyllda scentiden som upplåts för Alingsås digitaliseringsarbete i år. I sommar, den 6 juli, kommer Alingsås digitaliseringsarbete att presenteras också på Almedalen. Bakom inbjudan står tidningen Offentliga affärer.
– Offentliga affärer är en stor Almedalen-aktör och att man kontaktar oss är en indikation på att vårt arbetssätt gett eko även utanför våra vanliga sammanhang. Det är en otroligt rolig förfrågan och det är med ödmjukhet vi tar oss an uppgiften. Vi ser det också som möjligheter att knyta nya kontakter som kan hjälpa oss att inspireras och utveckla detta vidare, konstaterar Göran Westerlund.
Arena för lärande har också fallit väl ut bland Alingsåsskolelever och projektet planerar för nya steg i plattformen.
– Vi jobbar ständigt med utvecklingen och vi har flera tankar på gång. Bland annat lanseras plattformen för vårdnadshavare under hösten och en tanke är att vi på sikt kan bygga lösningar för andra förvaltningar med Arena för lärande som bas.