Sverige

Dags för Hemlösa katters vecka

För andra gången arrangeras temaveckan som sätter fokus på landets över 100 000 hemlösa katter. Över 30 katthem engagerar sig, och runtom i landet hålls lokala matinsamlingar. Initiativtagaren Mjau vill att fler ska få upp ögonen för katternas situation och passar själva på att skänka 20 000 portioner kattmat till Örebro katthem, Smålandskatten och Vaxholms katthem.

Katter som får oönskade kullar, katter som springer vilse, katter som överges. Anledningarna till katternas hemlöshet är många, och i Sverige finns idag över 100 000 hemlösa katter. Runtom i landet kämpar eldsjälar dagligen för att hjälpa dem och det finns fler än hundra katthem och djurskyddsföreningar som arbetar för att förändra situationen.

– Vi brinner för att hjälpa de utsatta katterna, och även om drömscenariot är att det inte alls ska finnas några hemlösa katter, så har vi idag tusentals som saknar hem. Därför behövs Hemlösa katters vecka. Vi uppmanar alla att haka på och göra egna initiativ under veckan. Vi måste gemensamt sätta fokus på kattens värde i vårt samhälle om de hemlösa katterna ska bli färre. Ett långsiktigt mål är också att fler ska välja att adoptera en katt från ett katthem när de ska skaffa en ny familjemedlem, säger Sofia Lidenhed, Brand Manager på Mjau.

I våras lanserade Mjau ett kattkörkort, med fokus på att förebygga katthemlöshet och utbilda kattägarna. För varje taget körkort skänkte kattmatstillverkaren en portion kattmat. 20 000 portioner blev det, som under Hemlösa katters vecka delas ut till Örebro katthem, Smålandskatten och Vaxholms katthem. Och just mat till de behövande katterna, är något som står i fokus under veckan:

– En ständig utmaning för de katthem som vi är i kontakt med är att ha tillräckligt med mat för att mätta alla katter de tar hand om. Därför har vi skapat speciella insamlingstetror som placeras ut på matvarubutiker, där allmänheten kan skänka kattmat till sitt lokala katthem. 34 katthem kommer att samla in kattmat. Vår erfarenhet är att många vill hjälpa till, om möjlighet ges, säger Sofia Lidenhed.

Mjau skänkte tidigare i år 17 500 kronor till Norrtälje Katthem och har gjort sig kända för sitt arbete för de hemlösa katterna. Företaget har skapat en namninsamling för obligatorisk ID-märkning av katter, driver katthemmet Tassalyckan för hemlösa katter och skänker årligen tonvis med kattmat till hemlösa katter.

Under veckan är det fler som belyser frågan om katters hemlöshet. Bland andra är försäkringsbolaget Agria med och stöttar. Dessutom har många katthem egna initiativ och sociala medier fylls med solskenshistorier om katter som hittat hem.

Hemlösa katters vecka äger rum vecka 43 över hela landet.

Dessa katthem har insamlingstetror:

Katt i Borås

Djurskyddet Bohuslän

Djurens Chans i Mölnlycke

Svarta fårets djurhem i Marks kommun

Föreningen Spinnhuset i Hallsberg

Chaplins katthem i Linköping

Djurens vänner Jönköping

Djurens samarittjänst i Lerum

Katthemmet i Vaxholm

Kattluckan i Vallentuna

Djurskyddet Kattvärnet Haninge

Djurskyddet Västerbotten

Tre tassar i Katrineholm

Djurens Vänner Uppsala

Gefle Katthem & Pensionat

Föreningen 9liv i Norrköping

Djurskyddet Bollnäs/Ovanåker

Djurskyddet Landskrona

Stockholms katthem

Lenas katthem, Kattkommando Syd i Sölvesborg

Djurskyddet Bill & Bull i Söderhamn

Djurens Vänner Malmö

Änglakatten i Lilla Edet

Djurens Vänner Vetlanda

Katthjälpen i Sundsvall

Föreningen Samvetet Uppsala Katthem

Djurens Vänner i Göteborg

Öbacka Djurhem, Utansjö

Djurskyddet Skellefteå

Djurskyddet Jämtlands läns Katthem och Pensionat i Östersund.

Lailas Katthjälp i Lund

Kattkommando Syd i Karlskrona

Djurens vänner Uppsala

Norrtälje Kattcenter

Pierre Jönsson Ågren
pierre@borasnyheter.se