När Borås Swimrun avgörs på söndag kommer runt 130 tvåmannalag till start.
De tävlande ställs inför Sveriges kanske tuffaste swimrun med sammanlagt 5 kilometer simning och 29 km löpning med över 1000 höjdmeter.

Lag ifrån sju europeiska nationer finns representerade med deltagare från bland annat Ryssland, Tyskland, Österrike och de nordiska länderna. På startlinjen står också musikprofilerna Petter Askergren och Daniel Adams Ray som tävlar i var sina lag.

Jag körde Borås i fjol och tycker att banan var fantastiskt fin så därför kommer jag tillbaka även i år, säger Petter.

– Borås Swimrun har 14 löpningar och 13 simningar och de tävlande genomför loppet i våtdräkt och löparskor. Tävlingens start och mål är Almenäs. Den första loopen tar de tävlande upp på Rya Åsar med en simning i bland annat Fjällsjön och sedan ut på ett stort varv runt Öresjö med växelvisa simningar och löpningar. I slutet av banan simmar deltagarna också i Glasögonsjöarna innan man når målet på Almenäs.

Den längsta sammanhängande simningen är 1300 meter och den längsta löpningen är 7 kilometer. Tävlingsledare och arrangör är Jonas Colting, Boråsprofil och VM-medaljör i triathlon.

– Ambitionen är att erbjuda en utmanande men samtidigt vacker och naturskön bana som lämnar de tävlande ”breathless”, både bokstavligt och bildligt, säger Colting. Vi vill visa hur vackert Borås är och vårt event har en tydlig lokal prägel med många deltagare från bygden.

Starten går klockan 11 och första lag väntas i mål strax efter klockan 15.

Jonas Colting arrangerar också Borås City Triathlon på lördagen, ett motionsevent som samlar ett hundratal deltagare för simning i Viskan, cykling till Rydboholm och tillbaka och löpning i centrala Borås.