Alma Rejler är samordnare för det brottsförebyggande arbetet i Borås Stad.
En ny plan har tagits fram för Borås gemensamma brottsförebyggande arbete. Den består av fem områden som nu ska prioriteras. Tillsammans innehåller de ett femtiotal insatser. Det brottsförebyggande arbetet ska på så sätt bli både bättre och mer samordnat.
I juli förra året infördes en ny lag som ger kommuner ett större brottsförebyggande ansvar. Lagen innebär att landets kommuner ska skaffa sig en lägesbild av den lokala brottsligheten, beskriva konsekvenserna av den och göra en åtgärdsplan. Det ska även finnas en samordningsfunktion och ett strategiskt råd där bland annat polisen ingår.
Nu är Borås Stads första åtgärdsplan klar och politiskt antagen.
Borås hade redan tidigare ett starkt nätverk och en väl fungerande samordning genom det lokala brottsförebyggande rådet och CKS (Centrum för kunskap och säkerhet). Det är bra att lagen nu stärkt det arbetet och gett det tydligare riktlinjer, säger Ylva Lengberg, kommunalråd (S).
Åtgärdsplanen utgår från en lägesbild som baseras på olika typer av nationell och lokal statistik som till exempel antalet anmälda brott, trygghetsundersökningar, orosanmälningar och statistik från verksamheter.
Vi har nu fått en samlad bild och ser tydligare de problem vi behöver ta tag i. För boråsaren innebär det här att vi ökar takten i det brottsförebyggande arbetet, och vi gör det långsiktigt, säger Alma Rejler, samordnare för det brottsförebyggande arbetet, en tjänst som lagen och kräver att kommunerna har.
- I korthet pekar åtgärdsplanen ut fem områden som ska prioriteras. Sammanlagt handlar det om nästan femtio insatser som ska genomföras de närmsta två åren. Sedan ska åtgärdsplanen följas upp vartannat år.I handlingsplanen finns insatser med som redan startat, till exempel språkinsatser på förskolor, avhopparverksamheten som är igång samt de trygghetsvandringar som regelbundet genomförs. Nya insatser är att utbilda all personal inom förskola och skola att ge första hjälpen vid psykisk ohälsa samt införa en samverkansform mellan skola, socialtjänst, polis och fritid som ska förebygga att barn och unga begår brott, arbetet kallas SSPF.Men att vända en utveckling tar tid.– Det är ett komplext och långsiktigt arbete. Här och nu märks det kanske inte hos invånarna. Men definitivt kommer vi se effekterna av allas vårt arbete om tio till femton år, säger Alma Rejler.