Borås Stad har blivit en del av det nationella initiativet Pep Kommun. Samarbetet med Generation Pep handlar om att förbättra hälsan hos barn och unga genom att stärka förutsättningarna för bättre matvanor och mer fysisk aktivitet i vardagen.
Projektet Pep Kommun startade 2021 och inkluderar idag 25 kommuner. Arbetet utgår från befintlig forskning och ny kunskap för att utveckla långsiktiga och hållbara metoder för att främja hälsa på lokal nivå, med barnkonventionen som utgångpunkt.
Mia Wallengren, förvaltningschef på Fritids- och folkhälsoförvaltningen, uttrycker stor glädje över att Borås nu är en Pep Kommun.
Det är stort! Vi får inspiration genom andra kommuner vilket leder till kort väg till kunskap och smarta lösningar. Fysisk aktivitet är så viktigt, och med hjälp av Generation Pep får vi tillgång till en uppsjö av kompetens för att få barn i rörelse.Generation Peps vision är att alla barn och unga i Sverige ska vilja och ha möjlighet att leva ett aktivt och hälsosamt liv. Detta stämmer väl överens med den vision Borås formulerat för sina invånare.
Att bli en Pep Kommun är ett sätt att stärka Borås Stads folkhälsoarbete tillsammans med andra kommuner, säger Alexandra Niklasson, utvecklingsledare inom folkhälsa i Borås Stad.
Tillsammans ökar vi möjligheterna
Precis som Generation Pep föreslår ska långsiktiga och hållbara strategier, som involverar hela livscykeln, utformas för att effektivt främja fysisk aktivitet och rörelse i livets olika perioder. Dessa strategier ska på bästa sätt underlätta och ta bort hinder som kan begränsa olika grupper, oavsett kön, ålder, etnicitet, inkomst, utbildning eller funktionsnedsättning.
Detta stämmer väl överens med hur Borås tar sig an folkhälsoarbetet, säger Alexandra Niklasson. Genom att vara en av 25 Pep Kommuner får staden tillgång till kunskap, forskning och nätverk som ökar möjligheten att lyckas få fler barn i rörelse, vilket skulle ta längre tid och kräva mer arbete om vi som ensam kommun skulle fortsätta denna strävan.