Under helgen som var, samlades de åtta internationella ljusdesignerna som ska ljussätta årets Lights in Alingsås för att workshoppa kring tema och ljusslingan. Även Emma Cogswell, som är den nya samarbetspartnern IALD´s representant från Storbritannien, fanns på plats. Skratt blandandes med seriösa spörsmål som detaljfrågor kring teknik och kabeldragningar då de internationella storheterna möttes torsdag-söndag i ljusstaden Alingsås.

Årets ljusdesigners
Det är Anna Sbouko från Grekland, Kevan Shaw från Skottland, Roberto Corradini & Marco Palandella från Italien, Reinhard Germer från Österrike, Katja Winkelmann från Tyskland, Andrea Hartranft från USA samt Katarina Hennig från Sverige, som leder arbetet med att ljussätta Alingsås i september under en workshop tillsammans med ett 60-tal internationella studenter.

– Det var ett härligt gäng som kom till Alingsås i helgen. Samarbetet var gott,
diskussionerna stod högt i tak och idéerna formligen sprutade ur årets designers. Det kommer bli mycket spännande att följa dem och deras arbete sen när de kommer tillbaka för att bygga upplevelsen för besökarna i höst. Det sista Reinhard Germer, designern från Österrike, sa innan han åkte var att det kändes så tryggt och välkomnande i Alingsås – att organisationen var professionell som fick honom att känna sig hemma. Det bådar gott, säger Anna Davidsson, näringslivsstrateg Alingsås kommun.

Temat ”Evolution of Light
Temat, som handlar om ljusets utveckling genom tiderna, valdes utifrån att FN utsett 2015 till ”the International Year of Light and Light-Based Technologies”.

Designerna har nu tagit de första stegen i planeringen för upplevelsen med ljus, ljud och andra element som kittlar våra sinnen. Målet är att ge Lights in Alingsås besökare en totalupplevelse och tidsresa både framåt och bakåt i tiden. Tillsammans med professor Jan Ejhed från Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm, kommer designerna göra en djupdykning i ljusets historia för att finna intressanta upptäckter och företeelser att arbeta med för att skapa effekter längs evenemangets ljusslinga.

Ljud kommer alltså även i år vara en del av ljusinstallationerna. Det intensifierar känslan och själva upplevelsen för besökarna. Kompositören Sebastian Studnitzky från Tyskland kommer, precis som förra året, vara den som leder den kreativa processen med att skapa de atmosfäriska och spännande ljudupplevelser som samspelar och berättar ihop med ljuset.

Lights in Alingsås pågår 25 sept-1 nov.