Fyra minuter om återvinning av fosfor fängslade både publik och jury vid Forskar Grand Prix Borås och kammade hem flest poäng. Det känns superbra. Jag trodde verkligen inte att jag skulle vinna, säger Anita Pettersson.

På fredagskvällen avgjordes årets Forskar Grand Prix Borås i en spännande final på The Kårner. Fem forskare tävlade i konsten att presentera sin forskning så spännande och pedagogiskt som möjligt på fyra minuter – och vinnare blev Anita Pettersson, som forskar inom området resursåtervinning vid Högskolan i Borås.

Anita berättade i sitt framträdande hur hon forskar fram en förbränningsmetod som kan ta tillvara på fosfor ur avloppsslam. En viktig fråga för att kunna säkra kommande generationers matförsörjning eftersom jordens fosfor är på väg att ta slut.

Det var ungefär 90 åskådare på plats på The Kårner i Borås och det var de, tillsammans med en expertjury, som röstade på den bästa presentationen och utsåg vinnaren. De fick höra fem presentationer om allt från akutsjukvård, fisk- och skaldjursproduktion, patientsäkerhet i ambulans, återanvändning av avloppslam samt kläder och identitet.

– Kvällen var jättelyckad. Syftet är att visa hur spännande, kul och viktigt det är med forskning och att det faktiskt går att förstå för oss vanliga människor. Detta lyckades alla forskarna med på ett utmärkt sätt, säger Ida Borenstein, kommunikatör och projektledare vid Högskolan i Borås.

Fakta

De tävlande var: Maja Gunn, forskare inom modedesign, Anders Sterner, doktorand inom vård, Sara Hornborg, miljöforskare vid SP Statens tekniska forskningsinstitut, Magnus Hagiwara, universitetslektor inom vård, Anita Pettersson, docent inom resursåtervinning.

Tävlingen arrangerades av Högskolan i Borås i samarbete med SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut.