Alingsås kommun har nu sålt av alla sina tillgångar i företag som arbetar med fossila bränslen. En snabbt växande rad av institutioner, företag, fonder, universitet och städer över hela världen väljer att avyttra sina placeringar i olje-, kol- och gasföretag. I Sverige har de senaste åren bland annat följande institutioner och kommuner redan tagit detta beslut: Svenska kyrkan, Örebro, Uppsala, Stockholm, Malmö, Borås, Strömstad, Chalmers, SLU och Stockholms Universitet.
Alingsås kommun hade 2016 tillgångar i aktiefonder värda omkring 45 miljoner kronor. Majoriteten av dessa fonder hade innehav i företag som på något sätt arbetar med utvinning av fossil energi, dvs kol, olja eller fossilgas (naturgas).
– Kommunfullmäktige antog förra året Finansriktlinjer för Alingsås kommunkoncern och dessa fastställer att nuvarande aktieinnehav i fossil energi senast år 2018 ska vara avvecklade. Vi har under 2017 genomfört en större omallokering av kommunens finansiella tillgångar och där har vi varit tydliga med att Alingsås kommun ska ha fossilfria aktieinnehav. Detta är nu genomfört och vi kommer att följa upp fondinnehaven varje år för att försäkra oss om att de även fortsättningsvis är fossilfria, säger Simon Lindau, finansekonom på kommunledningskontoret i Alingsås kommun.
Fredrik Bergman, miljöstrateg i Alingsås kommun, uppmanar hållbarhetsintresserade städer att följa Alingsås exempel.
– Alla kommuner som säger sig ta hållbarhet och klimatfrågor på allvar bör göra det som Alingsås och övriga kommuner som divesterat har gjort. Det går inte att prata om hållbarhet och samtidigt finansiera en industri som orsakar klimatförstöring. Så mycket som möjligt av kolet, oljan och den fossila gasen måsta stanna i marken om de klimatmål världens länder kom överens om i Paris i december 2015 ska kunna nås, säger han.