Erikshjälpen Second Hands hubb i Borås har tilldelats kedjans utmärkelse ”Årets miljönytta”.Hubben spelar en central roll i Erikshjälpens arbete med återbruk. Större kvantiteter med gåvor kan tas emot och bearbetas, vilket ökar både effektiviteten och möjligheterna till återbruk.

Det är gåvogivarna och vår personal som tillsammans gjort sig förtjänta av den här utmärkelsen, säger Jonathan Brundin, verksamhetschef för hubben i Borås.

Jag är så stolt över våra medarbetare som gör ett fantastiskt jobb, inte minst genom att tacka nej till vissa varor på ett professionellt sätt och där igenom minska inflödet av icke säljbara artiklar.

    Erikshjälpens hubbar samordnar varuflödet från insamling till försäljning, vilket bidrar till att minska kostnader och effektivisera distributionen till second hand-butiker i närområdet. Större kvantiteter gåvor kan tas emot och bearbetas, vilket ökar både effektiviteten och möjligheten till återbruk.

    Borås-hubben har under flera år registrerat alla gåvor som tas emot. Detta ger Erikshjälpen Second Hand en bättre översikt över mängden gåvor, hur stor andel som säljs, vad som skickas till utlandet och vad som går till återvinning. Genom dessa mätningar kan Erikshjälpen ytterligare optimera återanvändningsgraden och vidta åtgärder för att öka återbruket av de material som tas emot, vilket både främjar miljön och stärker den ekonomiska hållbarheten.

    Erikshjälpen Second Hands startade hubben i Borås 2020. Sedan dess har konceptet utvecklats och finns idag också i Vårby och Lund.