I Göteborg regnar det var tredje dag. Mest regn kommer i juli och augusti. Är du förberedd? Foto: Lo Birgersson
Nu är skyfallssäsongen här. Juli och augusti är de månader då det brukar regna mest i Göteborg och då det brukar komma flest kraftiga regn.- Klimatförändringarna ökar risken för kraftiga skyfall som följs av översvämningar. Vi rekommenderar alla göteborgare och fastighetsägare att förbereda sig, säger Maria Aneljung, enhetschef för Dagvatten och skyfall på Kretslopp och vatten.
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, pekar ut Göteborg som en av de städer i Sverige som har störst risk att drabbas av en översvämning från både höga havsnivåer, flöden och skyfall och där samhället och människors hälsa kommer att drabbas mest av en översvämning.
– Ett skyfall under några timmars tid i Göteborg kommer att skapa stora problem i trafiken, många källare kommer att få problem med översvämningar och det kommer att samlas mycket vatten i lågpunkter, säger Maria Aneljung.
Studera skyfallskartanRedan i mitten av maj i år började Göteborgs Stad uppmana göteborgare och fastighetsägare att förbereda sig inför årets skyfallssäsong genom att studera Göteborgs Stads skyfallskarta på kommunens hemsida. Kartan visar hur olika delar av staden kan drabbas vid ett skyfall, till exempel ett sådant som föll över Båstad i slutet av maj eller i Jönköping 10 juli.
– Villaägare, bostadsrättsföreningar och fastighetsbolag har ansvar för att skydda sin fastighet från skadorna som kan uppstå vid ett skyfall och planera för att underlätta för de som bor i fastigheten, säger Maria Aneljung.
På kommunens hemsida om Skyfall finns många tips på vad fastighetsägare kan göra.Det är viktigt att betona att kommunen inte har ansvar för att se till att ledningsnätet klarar av att svälja allt regnvatten som kommer vid ett rejält skyfall. Det kommunala ansvaret för att regnvatten skall rinna undan i brunnar och ledningar gäller inte vid de extremsituationer som uppstår vid ett skyfall.
– Göteborgs Stad har ansvar för att skydda kommunens fastigheter och sedan 2019 tas hänsyn till översvämningsrisken vid skyfall i planering av nya områden. I befintlig stad, som byggts och planerats innan kunskapen om skyfall var lika hög som idag, arbetar kommunen med att bygga anläggningar som kan omhänderta eller avleda vatten i form av tex skyfallsleder och skyfallsparker.
Maria Aneljung konstaterar att både kommunen och privata fastighetsägare behöver öka medvetenheten om sitt ansvar och om möjliga åtgärder för att vara bättre rustade inför skyfall.
– Vi vet inte när ett rejält skyfall kommer. Kanske sker det under årets skyfallssäsong. Kanske dröjer det. Oavsett vilket är det enklare och billigare för fastighetsägare att förebygga än att hantera skadorna i efterhand, säger Maria Aneljung.