I Sydsudan äter människor blad för att överleva, och 2,2 miljoner människor riskerar svält. I Somalia dör människor i den värsta hungerkrisen i mannaminne. Sydsudans och Somalias befolkningar utstår ett nästan ofattbart lidande och Oxfam uppmanar nu världens ledare att agera med akut stöd till de båda länderna.
Klimatkrisen, konflikter och skenande priser på mat och bränsle slår svårast mot de som redan lever i största utsatthet. Människorna i Sydsudan och Somalia är hårt drabbade. De extrema väderförhållandena orsakar förödande översvämningar i Sydsudan, medan Somalia drabbats av den värsta torkan på närmare ett halvt sekel. Människors liv slås i spillror av situationer som de inte själva har orsakat, eller kan påverka. De senaste siffrorna visar att hungerkrisen är ett faktum och svälten nära.
Människor i Sydsudan äter blad för att överleva
Sydsudan har för femte året i rad drabbats av svåra översvämningar, som har förstört grödor och raserat hem och infrastruktur. Översvämningarna tar över områden på ett sätt som de inte gjorde tidigare. Även när regnen slutar förblir jorden genomdränkt och vattennivåerna drar sig inte tillbaka. Redan utsatta samhällen kämpar för att överleva.
Marta Kangach bor i Jonglei, en av de värst drabbade delarna av landet. Hon har förlorat all sin boskap och skörd.
– Just nu lever vi på blad från buskar som växer längs floden. Om du inte har någon mat måste du äta det som finns”, säger hon.
70 procent av landet är översvämmat och närmare en miljon människor har tvingats fly från sina hem. 2,2 miljoner människor riskerar svält och 9,4 miljoner befaras vara behov av humanitär hjälp till 2023, det är en ökning med en halv miljon sedan 2022. Om inte en omedelbar ökning av biståndet kommer till stånd riskerar 7,7 miljoner människor, det vill säga två tredjedelar av befolkningen, att drabbas av allvarlig matbrist nästa år.
– Det sydsudanesiska folket betalar priset för en klimatkris som rika länder har orsakat. Världen kan inte fortsätta att ignorera lidandet hos de miljontals människor som dagligen kämpar för att överleva. Behovet av finansiering är akut för att kunna rädda liv och för att kunna se till att människor kan odla tillräckligt med mat, försörja sig och ta hand om sina familjer”, säger Dr Manenji Mangundu, Oxfams landschef i Sydsudan.
FN: s humanitära vädjan för Sydsudan är bara finansierad till två tredjedelar och Oxfam uppmanar det internationella samfundet att möta FN:s brådskande vädjan på 1,7 miljarder dollar. Organisationen kräver också att den förlust- och skadefond som man nyligen enades om vid klimattoppmötet COP27 inrättas så snart som möjligt för att stödja länder som Sydsudan, som lider av effekterna av en klimatkris som de inte har gjort något för att orsaka.
Somalia utstår den värsta hungerkrisen i mannaminne
I Somalia har regnet uteblivit fem säsonger i rad. Den katastrofala torkan har orsakat missväxt och boskapsdöd i stor skala. Miljontals människor har förlorat sina möjligheter till försörjning och föda, samtidigt som priset på basvaror har skjutit i höjden och gjort maten för dyr för fattiga hushåll. En långvarig konflikt, framför allt i centrala och södra Somalia, försvårar situationen ytterligare.
De senaste siffrorna från det globala mätverktyget IPC (Integrated Food Security Phase Classification) visar att landet står på randen till hungersnöd. 5,6 miljoner människor befinner sig i en matkris med osäker tillgång till livsmedel. Antalet befaras stiga till 6,4 miljoner i mars 2023 och till 8,3 miljoner i juni 2023. Antalet personer som lever under svältliknande förhållanden är redan nu fler än under hungersnöden 2011, då över en kvarts miljon människor dog. Nästan hälften av alla barn under fem år är akut undernärda.
”Människor dör av hunger, undernäring och sjukdomar i den värsta hungerkrisen i mannaminne. De insatser som görs idag kan bara under en begränsad tid skjuta upp en fullskalig katastrof. Många fler kommer att dö om inte en ökning av biståndet kommer till stånd. Inom några månader är det troligt att nästan hälften av Somalias befolkning står inför allvarlig hunger och att samhällen riskerar svält”, säger Parvin Ngala, Oxfams regionala chef för Afrikas horn, Öst- och Centralafrika.
Trots det extrema mänskliga lidandet finansieras för närvarande bara ungefär hälften av FN:s upprop för Somalia. Omvärlden måste snarast skjuta till pengar för att möta FN:s vädjan på 2,27 miljarder dollar och hjälpa landets regering att skala upp sina sociala skyddsprogram.