Borås Stad bjuder in till dialog om Strukturskiss Norr och hur området från Simonsland, via Knalleland mot Alideberg och vidare norrut, ska utvecklas framöver. Stadsarkitekt Richard Mattsson presenterar skissens syfte och mål – att skapa en bättre samsyn kring Borås Stads stadsutveckling.
Ett nytt arbetssätt kring stadsplanering har etablerats i Borås Stad. Arbetssättet är inspirerat från 1800-talets stadsplaner i kombination med den senaste forskningen kring komplex problemlösning genom samverkan över organisatoriska gränser.
Framtagandet av strukturskisser ger en gemensam bild av hur olika delar av kommunen kan utvecklas på sikt. Strukturskisser har sin utgångspunkt i översiktsplanen samtidigt som de är en vägledning inför kommande detaljplaner. Dokumenten är levande och uppdateras kontinuerligt.
– Det har funnits ett glapp mellan översiktsplanen och detaljplaneringen. Arbetsformen med strukturskisser skapar en samsyn över förvaltnings- och nämndgränser, berättar Morgan Hjalmarsson (L), ordförande i Samhällsbyggnadsnämnden.
Flera dokument, planer och strategier finns i arbetet för att hjälpa staden växa. Det handlar bland annat om utbyggnadsstrategi, trafikplan, grönområdesplan, parkeringsstrategi, koldioxidbudget och lokalresursplan. Strukturskisserna är ett sätt att konkretisera hur de kan förverkligas i ett visst område och hur eventuella målkonflikter kan hanteras.
Kommunstyrelsen, fem nämnder och tre kommunala bolag arbetar gemensamt med strukturskisserna,både på politisk nivå och mellan tjänstepersoner. Dessutom involveras näringsliv, akademi och allmänhet i arbetet.
– Det blir extra tydligt hur viktigt det är att vi arbetar fram nya sätt att samarbeta och samverka, förklarar Kerstin Hermansson (C), kommunalråd i Borås Stad.
Digitalt möte för allmänheten
Arbetsgruppen för struktursskisser har nu tagit fram en skiss för hur norra Borås kan utvecklas. Tisdagen den 15 mars bjuds allmänheten in till ett digitalt möte där förslaget för Strukturskiss Norr presenteras av stadsarkitekten. Under mötet kommer allmänheten erbjudas möjlighet att ställa frågor och lämna synpunkter på förslaget.
– Det här är ett ypperligt tillfälle för boråsarna att ta del av hur vi tänker och själva komma med tankar, säger Jonas Ward, förvaltningschef på Samhällsbyggnadsförvaltningen.