Djurskyddet Sverige har i dag JO-anmält Jordbruksverket med anledning av hur frågan om förändrade föreskrifter för lantbrukets djur (fjäderfä, nötkreatur, grisar, får, getter och kaniner) har hanterats.
De föreslagna förändringarna innebär till stora delar försämringar för djuren. Bland annat innebär föreskriftsförslaget för gris en sänkt avvänjningstid, dvs. att smågrisarna ska få tas från suggan vid 21 dagar istället för 28 dagar om producenterna uppfyller en rad villkor. Jordbruksverket anger i konsekvensutredningen ingen motivering till varför en sådan förändring föreslås. Istället hänvisas till en fältstudie som initierades och utfördes av grisnäringen själva under 2013-2014 på ett mycket begränsat antal gårdar, men som senare också granskades av två oberoende forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet och Statens Veterinärmedicinska Anstalt.
Vi anser att Jordbruksverket, som ansvarig förvaltningsmyndighet för djurskyddet allvarligt missbrukat sitt uppdrag. Detta är i strid med regeringens uppdrag och medborgarnas krav på en omdömesgill och säker hantering av djurskyddsfrågorna. Dessa engagerar en majoritet av samhällsmedborgarna. Jordbruksverket har låtit producentintresset gå före omsorgen om djurens hälsa och välfärd och myndighetens trovärdighet kan därmed ifrågasättas. Jordbruksverket har agerat felaktigt i hela processen kring de nya föreslagna djurskyddsföreskrifterna för lantbrukets djur (Dnr 5.2.17-6546/17) av följande anledningar:
1. Jordbruksverket väljer medvetet att sänka djurskyddsnivån.
2. Jordbruksverkets föreskriftsförslag vilar inte på vetenskaplig grund.
3. Djurskydds – och konsumentorganisationerna har exkluderats från samrådsarbetet inför framtagandet av föreskriftsförslaget. Istället har samrådet skett med lantbrukets branschorganisationer.
4. Jordbruksverket har inte tagit hänsyn till remissinstansernas åsikter.
5. Ett av djurskyddslagstiftningens viktigaste syften är att verka preventivt (Prop. 1987/88:93) för att förebygga att situationer uppstår som får till följd att djur lider. Den föreslagna föreskriftsändringen verkar inte längre preventivt.