Trendbrottet om mindre köttkonsumtion blev inte långvarigt. Tvärtom ökar svenskarnas förbrukning av kött nu återigen trots fler larm om köttets påverkan på klimatet och såväl vår egen som planetens hälsa. WWF vill att regeringen agerar och tar fram en strategi för hur den svenska köttkonsumtionen ska minska.
– Det är oroväckande att förbrukningen av kött ökar, det klarar inte planetens gränser. Nu vill vi se att regeringen tar fram en strategi för hur vi halverar köttkonsumtionen, säger Anna Richert, matexpert på Världsnaturfonden WWF.
Jordbruksverket presenterade i dag siffror för hur den svenska köttförbrukningen såg ut under 2016. Den visar att svenskarna återigen ökat köttätandet. 2016 ökade köttförbrukningen med ett halvt kilo till 87,7 kilo årligen, vilket är en ny svensk rekordsiffra. Siffrorna visar bland annat att förbrukningen av kyckling ökat med 5,5 procent under förra året.
– Trenden med ökningen av kycklingkött är problematisk. Kyckling har fördelar ur ett enskilt klimatperspektiv men kycklingproduktionen har även stora utmaningar eftersom det bland annat går åt mycket mark för att producera foder till djuren. Det är också särskilt allvarligt när man ser till den ökade importen av kyckling, säger Anna Richert.
Jordbruksverkets siffror visar också att importen av kött har ökat för alla köttslag förutom gris. Vid sidan av det har den svenska produktionen av nöt, gris och lammkött minskat. Det var enbart produktionen av kyckling och ägg som ökade under 2016. WWFs köttguide avråder konsumenter från att köpa allt importerat kött, bortsett från kött som uppfyller EUs krav för ekologisk produktion.
– Att importen ökat för framförallt nöt och lammkött är ett steg i fel riktning. Vi behöver fler betande djur i det svenska landskapet och fler medvetna konsumenter i matbutiken, säger Anna Richert.