Representanter från organisationerna Djurens Rätt, Djurskyddet Sverige, Svenska Kennelklubben och Svenska Brukshundklubben över ett upprop med krav på begränsningar av användandet av fyrverkerier till regeringen. Under överlämningen hänvisade regeringen till kommunernas ansvar att besluta i frågan, en möjlighet som i praktiken har visat sig vara mycket begränsad.
Namninsamlingen startades i februari 2013 under namnet FyrverkeriBegränsningar av ett antal privatpersoner som fått nog av alla skador som fyrverkerier och smällare orsakar varje år. Ganska snart slöt flera stora organisationer upp bakom kampanjen, däribland organisationerna som i dag genomförde överlämningen.
Kraven i kampanjen är:
- Förbjud den fria användningen av fyrverkerier och pyroteknik för privatpersoner.
- Stoppa den i dag tillåtna försäljningen av fyrverkerier och pyroteknik till privatpersoner.
– Varje år skräms och skadas både djur och människor av fyrverkerier. Både enskilda kommuner och branschen själva har tagit steg mot förbättring, nu vill vi att regeringen agerar och utvidgar lagstiftningen så att det blir förbjudet att försälja fyrverkerier som skrämmer, säger Camilla Björkbom, förbundsordförande för Djurens Rätt.
Överlämningen skedde på Justitiedepartementet där Anders Ygemans politiska sekreterare Sara Yaztanfar tog emot namnunderskrifterna. Beskeden var dock inte upplyftande – regeringen hänvisar till kommunerna för att ta beslut i frågan, men när kommuner väl beslutat om förbud mot fyrverkerier så har besluten rivits upp i förvaltningsrätten, som menar att kommunerna då överskrider sina befogenheter. Det kommuner idag i praktiken har möjlighet att göra är att införa begränsningar till tid och plats för när fyrverkerier får användas.
De fyra organisationerna som deltog i överlämningen kommer nu tillsammans fortsätta arbetet för att komma tillrätta med det ansvarsvakuum som till synes råder, med en avsaknad av både vilja och möjlighet att införa ett förbud mot den fria användningen av fyrverkerier.
– Facit efter nyårsafton 2016 visar tydligt att alltför många privatpersoner inte kan hantera fyrverkerier på ett ansvarsfullt sätt, säger Åsa Hagelstedt, generalsekreterare för Djurskyddet Sverige.
– Vi anser att det är dags nu för politikerna att via lagstiftning sätta stopp för alla dessa skador, lidande och allmänt obehag som den okontrollerade användningen av pyroteknik medför för såväl djur som människor, säger Hans Rosenberg, presstalesperson på Svenska Kennelklubben.