I samband med födseln kan de blivande föräldrarna välja att spara sitt barns stamceller. Möjligheten att spara stamceller i en svensk biobank har funnits i ett drygt år och varje månad bestämmer sig ett antal familjer för att samla in och spara sitt barns navelsträngsblod.
För att ytterligare öka svenska familjers möjlighet att ta del av framtida vård och behandlingar har Cellaviva, Sveriges enda biobank för familjesparande av stamceller, utökat sin tjänst och erbjuder nu även sparande av stamceller från navelsträngsvävnad.
-Vi är övertygade om att stamceller kommer spela en viktig roll i framtidens behandlingar av svåra sjukdomar. Intresset för mesenkymala stamceller inom forskningen är enormt och kanske är det viktigare att spara navelsträngsvävnad än –blod, men det finns ännu inga etablerade behandlingar med stamceller från navelsträngsvävnadn´, säger doktor Mathias Svahn, VD på Cellaviva.
Varför ska vi familjespara stamceller?
Anledningen att spara sitt barns stamceller är att barnet och familjen ska ha tillgång till dessa unga, friska celler ifall de skulle drabbas av en sjukdom som kräver en stamcellsbehandling. Kroppsegna eller besläktade celler kan vara en värdefull tillgång som innebär att man slipper söka efter en donator och att göra ett ingrepp.
Efterbörden hanteras generellt som en restprodukt. Det är verkligen resursslöseri då efterbörden är rik på olika typer av stamceller, blodbildande stamceller och bindvävsbildande (mesenkymala) stamceller.
Blodbildande stamceller finns i navelsträngsblod. Insamlingen görs direkt efter att navelsträngen klippts av och behöver utföras av vårdpersonal. Idag används stamceller från navelsträngsblod för att behandla ett 80-tal svåra och ovanliga sjukdomar. Över 35 000 transplantationer har genomförts globalt sett och antalet ökar stadigt. Obesläktade transplantationer från donationsbanker är vanligast och den vanligaste användningen för familjesparade stamceller är syskondonation för behandling av leukemi.
Mesenkymala stamceller finns i navelsträngsvävnaden. Insamlingen är okomplicerad, man klipper helt enkelt av en 10-20 cm lång bit av navelsträngen. Det finns inte några etablerade behandlingar med mesenkymala stamceller men det pågår kliniska prövningar inom flera områden som regenerativ medicin och autoimmuna sjukdomar.
Familjesparande i Sverige
Cellaviva är Sverige enda godkänd biobank för familjesparande av stamceller. I många andra länder är stamcellssparande en väl etablerad tjänst till nyblivna föräldrar och intresset bland svenska föräldrar är stort.
-Vår uppgift är att hjälpa de familjer som vill spara sitt barns stamceller med insamlingsutrustning, analys, nedfrysning samt förvaring av stamcellerna på obestämd tid. Många föräldrar vänder sig till oss med frågor och funderigar som deras barnmorska inte kan svara på. Vi ser det också som vår uppift att sprida information om familjesparande då det fortfarande är en relativt ny tjänst i Sverige som de flesta blivande föräldrar ännu inte har kommit i kontakt med, säger Ylva Bäckström, marknadschef på Cellaviva.
Cellavivas tjänst möjliggör att alla blivande föräldrar kan stamcellsspara, oberoende på vilket sjukhus de föder på. Förutsättningar för att få spara stamceller varierar beroende på var i landet de föder. I Stockholm har Cellaviva egen förlossningspersonal som samlar in stamceller. På några andra orter har Cellaviva avtal med förlossningskliniken, vilket betyder att befintlig förlossningspersonal är utbildad av Cellaviva hur insamlingen ska utföras. I dessa fall får kliniken ersättning för insamlingen,av Cellaviva. I vissa regioner har man beslutat att inte bidra med insamling av stamceller och man tillåter inte Cellaviva att skicka personal även om det är föräldrarnas önskan.
- -Insamling av navelsträngsvävnad är enkelt att genomföra och kan utföras av den person som följer med mamman till förlossningen. Genom att nu erbjuda möjligheten att spara dessa stamceller så har alla föräldrar, oavsett vilken klinik de föder på, möjlighet att spara sitt barn stamceller, avslutar Ylva Bäckström.