Snön och kylan har i år tagit ett grepp om stora delar av Sverige och Vasaloppet har ett grepp om skidåkarna: Cirka 60 000 deltagare från omkring 60 nationer är just nu anmälda till något lopp i Vasaloppets vintervecka 2019. Långloppseliten ska åka, motionärerna ska åka, kändisarna ska åka, grannen eller arbetskamraten kanske ska åka. Det finns i år fler lopp än någonsin att välja på, vilket gör att det finns gott om startplatser kvar för den som vill åka ett lopp – allt mellan 9 och 90 kilometer står till buds. Det ”stora” Vasaloppet är dock fulltecknat.
Det var år 2012 som Vasaloppets vintervecka för första gången nådde över 60 000 anmälda deltagare, en nivå som gott och väl har hållit i sig ända sedan dess.
Till 2019 finns hela elva olika lopp att välja på. För de allra minsta arrangeras som vanligt också Barnens Vasalopp i Sälen och Mora.
I år kommer deltagarna att dricka ungefär 38 700 liter blåbärssoppa, 31 500 liter sportdryck, 12 300 liter grönsaksbuljong och 3 090 liter kaffe vid de sju kontrollerna mellan Sälen och Mora.
Några av nyheterna för årets vintervecka
– Premiär för Nattvasan 45! Vasaloppet har de senaste åren regelbundet presenterat olika nya lopp, både till vinterveckan och sommarveckan. Allt för att det ska finnas ett lopp som passar var och en. Nattvasan 45 startar i Oxberg och följer samma sträckning som Halvvasan, med den skillnaden att Nattvasan 45 är ett parlopp där även skejt är tillåtet för den som vill använda den tekniken. Starten går fredag kväll den 1 mars klockan 20.00.
– Drygt 11 000 är anmälda till Öppet Spår söndag och Öppet Spår måndag. Till årets Öppet Spår införs, som tidigare meddelats, sju startgrupper med första start klockan 07.00. Grupperna startar sedan var tionde minut, med cirka 1 000 – 1 500 deltagare per grupp. Tidigare har deltagarna haft möjlighet att ge sig iväg från startplatsen i Berga by i Sälen när som helst mellan klockan 07.00 och 08.30. Startpositionen i Öppet Spår blir baserad på den förväntade åktiden som deltagaren fyllt i vid anmälan.
– Lagbyggaren är lanserad – Vasaloppets nya kontakttjänst är ett digitalt verktyg på vasaloppet.se som är lätt att använda. I Lagbyggaren kan man annonsera efter medlemmar till sitt lag, eller hitta lediga platser i befintliga lag.
Kända namn
Många kända namn finns som vanligt i startlistorna. Här är några:
Gunde Svan ska åka med ett lag i Stafettvasan, världens största skidstafett. Jenny och Susanna Kallur ska hålla högtidstalet vid Vasaloppets högtidsfest i Mora kyrka fredagen den 1 mars, men de ska också ta sig an Tjejvasan lördagen den 23 februari. I Tjejvasan gör också Anna Jönsson Haag comeback.
Det alpina paret Maria Pietilä Holmner och Hans Olsson ska åka Nattvasan tillsammans! Stephan Wilson, Johan Olsson och Annie Thorén ska åka Öppet Spår söndag. Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon hoppas på bra spår i Kortvasan. I Vasaloppet hittar vi namn som advokaten/författaren Thomas Bodström, förra kulturministern Alice Bah Kuhnke, curlingens förbundskapten Peja Lindholm och Schweiz president Ueli Maurer.
I Halvvasan startar Lisa Ring som i somras vann Ultravasan 45 på ny rekordtid. Hon siktar som så många andra på att göra en Vasaloppstrippel, det vill säga att i Vasaloppsarenan under samma kalenderår åka ett skidlopp, ett cykellopp och springa ett löplopp. Det finns två olika tripplar att ta sig an: Den kortare Vasaloppstrippeln 45 och den längre Vasaloppstrippeln 90
Eliten
När det sedan kommer till uppgörelserna om pallplatserna i Vasaloppet ser det mycket spännande ut. Vasaloppssegraren 2015, Petter Eliassen, har gjort comeback i långloppsvärldscupen Visma Ski Classics och vann nyligen Marcialonga, som anses vara det näst mest prestigefyllda långloppet efter Vasaloppet. Men frågan är om inte elitledet i Vasaloppet innehåller fler tänkbara segrare än på länge. De sex senaste åren har en norrman stått överst på prispallen, men Oskar Kardin som kom trea i Marcialonga är ett svenskt hopp.
I damernas långloppsvärldscup går Britta Johansson Norgren som tåget. Hon vann ju Vasaloppet 2017, men kommer säkerligen att utmanas av tre andra tidigare Vasaloppssegrare: Justyna Kowalczyk (2015), Katerina Smutná (2016) och Lina Korsgren (2018). Lägg därtill de två senaste årens tvåa Astrid Öyre Slind.
Direktsändning i TV
Sveriges Television direktsänder både Tjejvasan och Vasaloppet. Vasaloppets egen playtjänst Vasaloppet.TV kompletterar med egna sändningar och den populära målgångskameran.
Programpunkter under Vasaloppets vintervecka 2019
http://www.vasaloppet.se/program/vasakalendern
Kommande arrangemang i Vasaloppsarenan
Vasaloppets vintervecka 2019
Fre 22 feb: Kortvasan. 30 km. Start Oxberg.
Lör 23 feb: Tjejvasan. 30 km. Start Oxberg.
Sön 24 feb: Ungdomsvasan. 9/19 km Start Eldris/Hökberg.
Sön 24 feb: Öppet Spår söndag. 90 km. Start Sälen.
Mån 25 feb: Öppet Spår måndag. 90 km. Start Sälen.
Tis 26 feb: Halvvasan. 45 km. Start Oxberg.
Fre 1 mar: Stafettvasan. 9–24 km. Femmannalag. Start Sälen.
Fre 1 mar: Nattvasan 90. 90 km. Tvåmannalag. Start Sälen.
Fre 1 mar: Nattvasan 45. 45 km. Tvåmannalag. Start Oxberg.
Lör 2 mar: Blåbärsloppet. 9 km. Start Eldris.
Sön 3 mar: Vasaloppet. 90 km. Start Sälen. (FULLT 180318)
Vasaloppets sommarvecka 2019
Fre 9 aug: Cykelvasan Öppet Spår. 94 km. Start Sälen
Fre 9 aug: Cykelvasasprinten. 1 km. Lindvallen, Sälen (Öppet kval på torsdagen)
Lör 10 aug: Cykelvasan 90. 94 km. Start Sälen
Sön 11 aug: Cykelvasan 30. 32 km. Start Oxberg
Sön 11 aug: Ungdomscykelvasan. 32 km. Start Oxberg
Sön 11 aug: Cykelvasan 45. 45 km. Start Oxberg
Lör 17 aug: Ultravasan 45. 45 km. Start Oxberg
Lör 17 aug: Ultravasan 90. 90 km. Start Sälen
Lör 17 aug: Vasastafetten. 4,5–15 km. Löparstafett för tiomannalag. Start Sälen
Lör 17 aug: Vasakvartetten. 19,1–24,2 km. Löparstafett för fyramannalag. Start Sälen