Att vara kanin på Liseberg är ett jobb som sprider mycket glädje. Att kramas, dansa och möta besökare i kaninlandet må vara underbart, men det ställer höga krav på kanindräkten. Den ska till exempel ha hög komfort och rörlighet. Designern och innovatören Karolina Nilsson har i samarbete med Smart Textiles och Textilhögskolan skapat ett världsunikt underställ till maskotar. Liseberg är det första företaget att prova underställen i full skala.

Det var inte länge sedan utsidan på Lisebergskaninerna gjordes om, men de gamla underställen som bygger volymen under pälsdräkterna har inte följt samma utveckling. Det har funnits önskemål om att förändra underställen men det har varit svårt att hitta material som är tillräckligt funktionella för att möta de höga krav som ställs. De ska vara flexibla, hållbara och tvättbara. Tidigare kända underställ till maskotar är uppbyggda av bomullsväv med vadd och tyll som fyllnadsmaterial. Det har inneburit att det varit svårt att få till en tredimensionell form, att det varit begränsad rörlighet och dessutom gjort det svårt att tvätta dräkten.

Karolina Nilsson fick år 2014 i uppdrag av Liseberg att försöka lösa problemet med att få till en bättre arbetsplats för de som arbetar som kaninoperatörer.

– Det är lätt att glömma att kanindräkten också är en arbetsplats, det är därför viktigt att understället som är inuti pälsdräkten har hög komfort, är flexibel och tvättbar. Lisbergskaninerna ska ju kunna dansa, kramas och göra konster på isen, konstaterar Karolina Nilsson.

Världsunikt underställ

Resultatet blev en smart tredimensionell dräkt med stor flexibilitet och rörlighet. Materialet till understället togs fram som ett projekt inom Smart Textiles, som arbetar med att skapa framtidens textila innovationer. Inom Smart Textiles forskningslabb Prototype Factory erbjuds forskare, designers och näringslivsaktörer fullskalelaboratorier med spetskompetens för att kunna testa och realisera sina idéer. Här har Karolina Nilsson med hjälp av trikåtekniker i Textilhögskolans labb utvecklat ett rundstickat material med fyllnadsgarn.

Understället, som visat sig vara världsunikt, är uppbyggt av ett elastiskt material med stora mjuka bubblor. Bubblorna med fyllnadsgarn gör det möjligt att skulptera dräkten på ett helt nytt sätt. Materialet har likvärdiga egenskaper som ett sportmaterial; det andas, transporterar bort fukt och är följsamt.

– Dräkten går att tvätta i 40 grader och den går att torktumla, vilket är unikt för ett sådant här underställ, berättar Karolina Nilsson