Efter att ha genomfört Sveriges största enskilda glasögoninsamling och samlat in 71 085 glasögon, reser idag Optiker utan gränser till Nicaragua. Teamet av optiker och optikerassistenter har med sig glasögon som ska hjälpa barn och vuxna att se bra så att de kan arbeta och gå i skolan. Det är sjätte året i rad som Optiker utan gränser åker på en biståndsresa för att hjälpa människor i fattiga länder med glasögon och synundersökningar.

– Synen är avgörande för att barn ska lära sig att läsa. Den är också oerhört viktig för alla de vuxna som arbetar och ska försörja sina familjer. Tyvärr är det många i Nicaragua som inte har råd eller möjlighet att köpa glasögon och därmed tvingas sluta skolan eller arbetet, säger Hege Welin, en av de optiker och optikerassistenter som följer med på resan till Guatemala.

Förra året samlade Optiker utan gränser in 47 629 glasögon vilket resulterade i hjälp till tusentals människor i Peru. Tidigare har man bland annat rest till Bolivia, Peru och Guatemala. Hjälporganisationen vill hjälpa så många som möjligt och reser därför ofta till nya destinationer där man ser att behovet är som störst.

Vad är Optiker utan gränser?
Optiker utan gränser är en hjälporganisation startad av Synoptik som hjälper människor i tredje världen att se bättre. Via Synoptiks butiker samlas begagnade glasögon in som under årliga hjälpresor skänks till behövande. Synoptiks optiker och optikerassistenter genomför synundersökningar och utprovning av glasögon på plats. Av dem man hjälper är cirka 60 procent kvinnor, en av fem är barn och unga vuxna. En majoritet har aldrig haft synkorrigering tidigare. Man samarbetar med Vision For All som är en svensk hjälporganisation som hjälper till med lokala kontakter och bistår i arbetet. De glasögon som blir över från hjälpresorna skänks vidare.

Med på resan är optiker och optikerassistenter från hela landet:

Andreas Johansson, Uppsala
Camilla Efraimsson, Farsta
Georgette Nisa, Kalmar
Hege Welin, Simrishamn
Jaime Hellqvist, Göteborg
John Godoy, Linköping
Maud Hellqvist, Skellefteå
Mona Lundgren, Bromma
Sara Thoresson, Kalmar
Tomas Hjalmarsson, Solna
Åsa Mårtensson, Limhamn