Ett sjukhus i södra Syrien har förstörts i en attack med oljefatsbomber. Det var det enda sjukhuset i Daraa-provinsen som erbjöd neonatal vård och dialys. Tio syriska vårdinrättningar har attackerats under den senaste månaden.

Attacken mot sjukhuset i staden Busra inleddes omkring klockan 23 i måndags då fyra oljefatsbomber förstörde dörrar och fönster.

– Helikoptrar cirklade fortfarande kring sjukhuset när vi anlände så vi evakuerade personalen och patienterna. Efter en timme släppte de ned ytterligare sex bomber som förstörde hälften av den medicinska utrustningen och ödelade hela bygganden, säger en av läkarna på sjukhuset.

– Än en gång vädjar vi till de stridande parterna att respektera civila, vårdinrättningar och vårdpersonal i enlighet med humanitär rätt. Attackerna mot den medicinska infrastrukturen är oacceptabla, säger Carlos Francisco som är landsansvarig för Läkare Utan Gränser i Syrien.

Fortsätter vårda efter attack

Bara några dagar tidigare, den 10 juni, detonerade en oljefatsbomb utanför ett sjukhus som Läkare Utan Gränser stöttar i Aleppo-provinsen i norra Syrien. I explosionen skadades medicinsk utrustning, apoteket samt fönster och dörrar. Det rum där patienter vårdats efter operationer går inte längre att använda. Det är tredje gången sjukhuset utsätts för en attack, men denna gång var värst.

– Personalen fortsätter sitt arbete även om en läkare skadades i attacken. Det är normalt att vara rädd men vi är fast beslutna att fortsätta arbeta. Vårdpersonalen i Aleppo besviken på att omvärlden ser på utan att göra något. Vi behöver skydd i denna svåra situation, säger en läkare på sjukhuset.

Brist på vårdpersonal och läkemedel

Attackerna mot vårdinrättningar har ökat både i intensitet och antal. Läkare Utan Gränser har sedan maj fått rapporter om attacker mot nio vårdinrättningar i Aleppo. Bland de attackerade inrättningarna finns sex sjukhus. Det är nästan hälften av alla verksamma sjukhus i östra Aleppo.

– Sjukhusen är de främsta måltavlorna, men under senare tid har missiler avfyrats även mot ambulanser. Vårdcentraler har också attackerats, säger en läkare vid det sjukhus som Läkare Utan Gränser stöttar i Aleppo.

Oljefatsbomber har skadat och förstört medicinsk utrustning, apotek och generatorer. Vårdinrättningar i Aleppo har tvingats stänga antingen tillfälligt eller för gott, vilket ger patienter allt färre alternativ att söka vård. Dessutom saknas många läkemedel.

– Det råder brist på personal eftersom de flesta läkarna söker sig ut på landsbygden eller till Turkiet. Om attackerna fortsätter befarar jag att en stor del av vårdpersonalen åker iväg, säger Carlos Francisco, landsansvarig för Läkare Utan Gränser.