I Grekland rasar åter flera stora skogsbränder, bland annat utanför Aten. Grekland har via EU:s civilskyddssamarbete begärt att Sverige ska skicka två av de skopande flygplan som står i beredskap för EU-insatser.

Flygplanen lämnade Sverige tidigt under morgonen på tisdagen och påbörjade resan mot Grekland. Flygningen kommer att göras i flera etapper ned genom Europa.

– Just nu behöver Grekland stöd från andra länder och det är givet att vi ställer upp när vi kan. Vi har gjort det tidigare och vi har dessutom själva tagit emot stöd, det här är grundtanken med EU:s civilskyddssamarbete, säger Nils Vaernholt, enhetschef på MSB.

Fortsatt god beredskap i Sverige

Sveriges brandberedskap hanteras i första hand av lokal räddningstjänst som vid behov kan begära ytterligare stöd genom de kvarvarande flygande resurserna, ytterligare ett skopande flygplan och upp till tio helikoptrar.

– När vi gör bedömningen att skicka plan så är det viktigt att vi behåller en god beredskap i Sverige. Brandrisken är i nuläget väldigt låg i Sverige och vi har flygande resurser att använda om det skulle behövas. I detta fall har vi säkerställt det genom att, trots de låga riskerna, även ha två helikoptrar i höjd beredskap, säger Carl Lindberg från MSB, projektledare för den aktuella insatsen.

– Styrkan i EU-samarbetet är att vi använder våra resurser på ett effektivt sätt och samarbetar och hjälper varandra. Sverige är en del av EU:s beredskap, på samma sätt som EU är en del av Sveriges, avslutar Carl Lindberg.

Fakta – det här bistår Sverige och MSB med

De skopande flygplanen är en del av rescEU som är ett extra skyddsnät med EU-gemensamma resurser där EU finansierar merparten av kostnaden och Sverige står som värd för resursen.

Sverige har varit en del av rescEU sedan 2019 och detta är femte gången flygande resurser från Sverige aktiveras i Europa. Första gången var 2021 vid släckningen av de stora skogsbränderna som härjade i Grekland under sommaren. Under sommaren 2022 stöttade Sverige både Frankrike och Tjeckien med skopande flygplan vid storskaliga bränder.