Tungt beväpnade soldater tog sig in på Läkare Utan Gränsers traumacenter i den afghanska staden Kunduz i onsdags. Ingen skadades under den hotfulla incidenten, men centret är tvunget att hålla stängt. Läkare Utan Gränser fördömer angrepp mot sjukvårdsinrättningar som ska skyddas av internationell humanitär rätt.
I onsdags eftermiddag tog sig tungt beväpnade män från de afghanska specialstyrkorna in på Läkare Utan Gränsers sjukhus i Kunduz. De spärrade av byggnaden och började skjuta i luften. Männen misshandlade tre av Läkare Utan Gränsers anställda innan de skulle gripa tre patienter. Den medicinska personalen gjorde sitt bästa för att fortsätta vårda dessa patienter och utsattes därför för vapenhot. Efter en dryg timme släppte inkräktarna patienterna fria och lämnade traumacentret.
– Vi är djupt chockerade över det skedda. Sedan vi öppnade traumacentret i Kunduz år 2011 har det varit en säker plats där alla patienter kan få gratis sjukvård. Denna allvarliga incident sätter livet på spel för tusentals människor som måste kunna lita på att de kan få akutvård hos oss, säger Bart Janssens, operativt ansvarig för Läkare Utan Gränsers insatser.
Organisationen har varit tvungen att tillfälligt avbryta sina aktiviteter i Kunduz eftersom personalens och patienternas säkerhet inte kan garanteras i nuläget. Läkare Utan Gränser har krävt att omedelbart få möta myndigheter och ministerier i Afghanistan för att få officiell bekräftelse på att sjukvårdsinsatser respekteras.
Vapen strikt förbjudna
Läkare Utan Gränsers traumacenter är den enda sjukvårdsinrättningen i nordöstra Afghanistan där patienter kan få livräddande traumavård. Under 2014 behandlades fler än 22 000 patienter på sjukhuset och det medicinska teamet utförde närmare 6 000 operationer. Hittills har organisationen kunnat arbeta i Kunduz trots det dåliga säkerhetsläget eftersom alla parter in konflikten har respekterat och stött Läkare Utan Gränsers aktiviteter.
– Vi är neutrala och tar aldrig sida i de konflikter där vi arbetar. Våra läkare ger vård till alla patienter som är i behov av det. Vi behandlar alla oavsett etnicitet, religion eller politisk åsikt. Alla skadade som behöver akutvård får behandling på vårt traumacenter i Kunduz, säger Bart Janssens.