I veckan avslutades Lights in Alingsås och projektorganisationen kan glädjande nog konstatera att besöksrekordet från 2012 slagits med flera tusen besökare. Så många som 87 622 personer gick ljusslingan under årets evenemang, att jämföra med ca 85 000 per år de senaste fem åren. Besökarna är nöjda, men ser gärna att fler kringevenemang skapas till nästa år.

– Med närmare 90 000 har vi ett rekordår och det är fantastiskt. Men jag skulle vilja påstå att årets succé snarare handlar om mängden samarbeten och nya arrangemang som skett under hela oktober månad ihop med både privatpersoner, organisationer och våra sponsorer, säger Angelica Larsson, projektledare Lights in Alingsås. Det är det som gör Lights in Alingsås så speciellt.

”Barnens ljusskväll” som är en av de händelser som utvecklats i år, blev också det mest välbesökta kringarrangemanget. Det var kö från start till slut och glädjen lös i barnens ögon berättar Angelica Larsson vidare. Över 400 barn var på plats i stadsparken tillsammans med sina föräldrar och mor-/farföräldrar kring barnens egen ljusinstallation den kvällen.

Även ”Light Night Shopping”, kvällen då butiker och kaféer i innerstan håller öppet till klockan nio på kvällen, drog många besökare till Alingsås.

– Vi kan se en trettioprocentig ökning för handeln på vissa ställen jämfört med förra årets Light Night shopping, utifrån vad butiker, restauranger och kafeer berättar för oss. Vi har inte kunnat räkna på exakt antal personer som kommer hit just den här kvällen, utan utgår från rapporter om att man haft fler besökare och högre omsättning än tidigare år, vilket förstås är mycket positivt. Är handlarna nöjda, har vi tillsammans gjort ett gott jobb. Nu tar vi in deras reflektioner och funderar vidare på hur vi kan utveckla evenemanget än mer inför nästa år, menar Jenny Almén Linn, Projektledare Evenemang, Alingsås Handel.

Engagemang och samarbeten

År 2015 har det även funnits ett stort engagemang från lokala föreningar, företag och skolklasser som stått längs med slingan och exempelvis sålt saker för att få in pengar.

En av aktörererna som tagit tillfället i akt och öppnat sina dörrar för allmänheten är Christinae Kyrka, där det har varit kö in till kyrkans musikarrangemang varje fredag. Även Stampens Kvarns arrangemang och Nolhagaskolans experiment har dragit mycket folk.

– Den stora frågan från besökarna har varit; ”Vad händer idag?”, fortsätter Angelica Larsson. Att komma till Alingsås för att gå ljusslingan och ta del av de fantastiska ljussättningarna är fortfarande huvudmomentet, men när man ändå är här vill man mer. Fika, lyssna på musik eller göra något. Det blir vår stora utmaning inför nästa år – att få fler saker att hända runtomkring, och på så sätt tillfredsställa det stora besökarantal som kommer till Alingsås varje kväll under hela oktober.

Starkt internationellt samarbete

Årets extrainstallationer, de så kallade ”highlights” längs ljusslingan, fick stort utrymme i år, vilket märktes tydligt. De två ljusdesignerna Bertil Göransson och Johan Moritz från företaget Luxera stod för installationerna, varav ”Gigantomaten” och ”Gatudress” var två populära ljussättningar.

– Vi har ett gott samarbete med den internationella organisationen IALD (International Association of Lighting Designers), som hade skickat representanter från USA och England under workshopen. Vi har också ett stort antal trogna engagerade sponsorer från ljusbranschen som är med oss år efter år, från såväl Sverige som övriga världen, säger Anna Davidsson, näringslivsstrateg och projektutvecklare.

Redan nu pågår förberedelser inför Lights in Alingsås 2016 som kommer äga rum mellan den 30/9 – 6/11 2016.

– Nu har vi släckt ljusen för i år men planeringen inför 2016 är i full gång. Vi har många tankar kring tema, slinga, partners och former för ljudbearbetning 2016, säger Anna Davidsson.

Men redan under vintern händer spännande saker. Förutom föreläsningar och studiebesök på andra ljusevenemang i Sverige och i Europa, sker också inom kort nästa ljusstarka begivenhet.

– Den 13 november tänds julbelysningen i stadskärnan och den 28 november inleds Julmys-evenemanget med många trivsamma och julrelaterade aktiviteter, tomtemys och dans runt granen. Då blir det juleljus igen, avslutar Anna Davidsson.