Framtiden mötte framtiden. Delar av nya bostadsområdet i Passivhusteknik som nu byggs i Alingsås, ”Bright Living”, har provtryckts – och en av klasserna från Campus Alingsås YH-utbildning i hållbart byggande var på plats. Samtidigt planeras nu upp till två nya ämnesutbildningar.
– Det här ligger helt rätt i tiden, och ger mängder av nya perspektiv, menar eleven Lars Johansson.

När Campus Alingsås valde att dra igång sin YH-klass i byggingenjörsproduktion med inriktning på hållbart byggande för tre år sedan var det den första i sitt slag. Idag finns en handfull liknande utbildningar i landet – och behovet av byggingenjörer och byggarbetare med hållbart tänk har vuxit sig allt mer akut.
– De som går den här utbildningen blir redo för framtidens arbetsmarknad när byggnäringen ska ställas om till grön enligt EU:s kommande nollenergidirektiv, konstaterar Carlos Andersson, verksamhetschef på Passivhuscentrum Västra Götaland som varit en av initiativtagarna till utbildningen – och i hög grad är fortsatt involverade.

Just nu läser andraårseleverna kursen ”Hållbart byggande”. Om just Passivhus- och nollenergi under ledning av Pär Svensson, projektledare på Passivhuscentrum Västra Götaland. Som en del i kursen fick eleverna besöka en provtryckning av ett av husen i nya ”Bright Living” ett bostadsområde i Alingsås byggt helt i Passivhusteknik. Det man gör vid en provtryckning är att se efter så att alla delar håller tätt och tekniken fungerar som den ska, ungefär som forna tiders takläggning. Så det är lite fest över det när man ser att det gick som tänkt, menar Pär Svensson.

För eleverna var det en inblick i en framtid som de mer och mer kommer bli bekant med. Fortfarande är det ju ganska ovanligt, men eftersom vi måste klara miljömålen framför oss kommer det bli vanligare och det är en teknik vi måste kunna, konstaterar Charlotte Ilberg som menar att hon upptäcker nya saker i sin utbildning hela tiden.
– Man inser hur viktigt det är att vi gör den här omställningen, och hur bråttom det är. Men man blir ju lite skadad, jag har till och med börjat övervaka min pojkvän så han inte häller ut för mycket vatten i vasken, säger hon och skrattar.

Medan hennes egen bakgrund är en helt annan än byggbranschen har klasskompisen Lars Johansson en mångårig snickerierfarenhet bakom sig innan han var tillbaka i skolbänken.  Jag upplever det som väldigt utvecklande. Byggbranschen är ju en ganska konservativ bransch men de nya insikter man får här är väldigt intressanta och helt nödvändiga att man börjar jobba med, konstaterar han.

Med bakgrund att projekt som bostadsområdet ”Bright Living” lär bli allt vanligare – och att EU:s miljömål och dess slutdatum kryper allt närmare lär det inte räcka med Alingsås YH-utbildning och de liknande som nu poppat upp. En ytterligare årskull går nu den befintliga YH-utbildningen, men det finns också planer på att utöka inriktningarna. Eventuellt startar det en till två nya utbildningar med tema hållbarhet och hållbart byggande. Först fastighetstekniker och något år efteråt BIM, informationssystem för byggindustrin med inriktning miljö och energi. Det är planerna vi jobbar för och som även Campus Alingsås visat intresse i. Men det är en liten bit kvar innan vi på allvar kan trycka på startknappen, menar en hoppfull Carlos Andersson på Passivhuscentrum.