Den 5-6 juni invigs Orangeriet, Borås nya landmärke och mötesplats med hållbarhet i fokus. Festen håller på i två dagar med föreläsningar och debatt, aktiviteter, sång, dans och musik.

På Världsmiljödagen den 5 juni kl 11.30 inviger konsumentminister Per Bolund Orangeriet från scenen utomhus i Stadsparken.

– Orangeriet är just den typ av mötesplats som behövs för att vi ska få utlopp för vårt intresse och vår vilja att agera och handla hållbart som konsumenter. Klimatutmaningen är vår tids ödesfråga och en del av lösningen är att skapa förutsättningar för hållbar konsumtion, säger konsumentminister Per Bolund.

Programmet under de två dagarna erbjuder något spännande för besökare i alla åldrar och med olika intressen: konserter, dansuppträdanden, hållsbarhetsdebatt, barnaktiviteter, föreläsningar och picknick. Det är vernissage för ”Waste Art”, där förskole- och skolklasser i Borås gjort konstverk av återvunnet material. Fredagen den 5 juni avslutas med en konsert med amerikansk-svenska Mapei. På lördagskvällen spelar Daniel Lemma.

Arkitekten Gert Wingårdh som ritat Orangeriet är med vid invigningen och håller en föreläsning lördagen den 6 juni. Han säger att Orangeriet på sommaren rent bokstavligt kan vara ett väldigt öppet hus.

– Hela fasaden är skjutdörrar så att halva bottenvåningen kan öppnas upp. Det ger en jättelåg tröskel till verksamheten innanför. När det är vinter kan den skänka ljus. Byggnaden lyser plötsligt upp parken. Det blir tryggt att vistas ute och lätt att våga steget in. Orangeriet är helt enkelt en tillflyktsplats för det sköraste och underbaraste som finns, nämligen människor.

Orangeriet är boråsarnas nya vardagsrum i Stadsparken. Det är gratis entré och öppettiderna är generösa.

– Vi hälsar alla varmt välkomna att komma hit och umgås och bli inspirerade till ett mer hållbart samhälle, säger Anastazia Kronberg, verksamhetsansvarig för Orangeriet och enhetschef för hållbar konsumtion och livsstil..