”Årets Ungdomscoach” är en nationell tävling som vänder sig till tränare för ungdomslag, 13-18 år, i Sveriges samtliga handbollsklubbar. För att delta i tävlingen ska de nominerade vara tränare/ledare för ett lag i åldersklassen 13-18 år samt ha genomgått TS1-utbildning och ha minst tre års erfarenhet som ungdomsledare i en förening.

Bland över 170 nomineringar har juryn utsett 12 finalister, däribland Martin Lernås, tränare i Alingsås HK.

”Vi är mycket glada för det positiva gensvaret från Handbollssverige. Jag hoppas att tävlingen kan utgöra ytterligare en sporre för de hundratals män och kvinnor som på mer eller mindre ideell bas leder, tränar och utvecklar handbollens ungdomar”, säger juryns ordförande Peter Gentzel, administrativ chef Svensk Elithandboll (SEH).

Ur nomineringen: ”Han har fått hela laget att utvecklas i raketfart. Han är en bra tränare som aldrig kommer till en träning utan att ha en tydlig plan och ett syfte med just det träningstillfället. Han stöttar när man tycker att det är jobbigt eller svårt och är fantastisk på att skapa god stämning och laganda.”

”Ungdomscoacherna förtjänar all uppmuntran de kan få och har en helt avgörande betydelse för att hitta, utveckla och stimulera talangerna. Att välja ut finalisterna bland så många kvalificerade kandidater har inte varit någon lätt uppgift. Många fler kunde ha kommit i fråga. Men efter att ha gått igenom nomineringarna och de kriterier vi satt upp fastnade vi för tolv personer. Jag hoppas att denna tävling ska bli en tradition och uppmuntrar därför samtliga att återkomma med ytterligare ett års erfarenhet i bagaget nästa år”.

Utöver Peter Gentzel har juryn bestått av Anna Larsson, ordförande för SEH Dam, Olle Hagström, ordförande för SEH Herr, samt Samuel Augsburger, chef Försäljning och Affärsutveckling Cramo AB (initiativtagare till tävlingen och mångårig sponsor av SEH).

Omröstningen pågår fram till den 10 april.