I stark konkurrens kammade Textilhögskolan vid Högskolan i Borås hem både första- och andraplats i Designers’ Nest Award 2015 som avgjordes på Copenhagen Fashion Week den 7 augusti. Designstudenter från hela Norden visade upp sina examenskollektioner och det var Sara Lundberg, masterstudent i modedesign, som fångade juryns uppmärksamhet med sin kollektion ”OMG(S) ”.

– Det känns jättekul, jag är både förvånad och glad, samtidigt som jag är stolt över Textilhögskolan och att vi kammat hem så många priser de senaste åren, säger Sara Lundberg.

Priset delades i år ut av kronprinsessan Mary av Danmark som är Designers’ Nest officiella beskyddare. Det är andra året i rad som studenter från Textilhögskolan vinner tävlingen.

– Vad som är utmärkande för Textilhögskolans examenskollektioner är att studenterna jobbar med tydliga inriktningar och metodbaserade projekt. Kollektionerna ska tittas på som idéexempel – där andra kan ta vid. Det är jätteroligt att studenternas undersökande arbete, med syfte att utveckla området, har uppmärksammats på detta sätt under flera år nu, säger Erika Blomgren och Hanna Landin, utbildningsledare för kandidat- och masterutbildningarna i modedesign på Textilhögskolan.

– Mitt examensprojekt är ett sätt för mig att diskutera religionens roll idag där jag har skapat en kontemporär kollektion baserad på dagens kultur. Kollektionen diskuterar religionens roll och modets roll, och tar upp frågan om vad som är en religion, säger Sara Lundberg.

I motiveringen uppmärksammades att kollektionen OMG(S) är viktig för modevärlden då den använder mode som ett forum för diskussion, och kollektionen väcker frågan om vilka saker mode kan handla om. Även andraplatsen på Designers’ Nest Award 2015 gick till Textilhögskolan och kandidatstudenten Louise Wånggren.