Den 27/6 föddes tre välmående röda pandaungar på Borås Djurpark. Regelbundet har djurvårdarna försiktigt kollat till ungarna så att de växer och mår bra, men under sista veckan har lite mer ingående undersökningar gjorts.

Ungarna har nu växt en del och arten har för sin ringa ålder ganska stora klor redan när de är små, ungefär som en normalstor katt. Dessutom har också fått ett mer ”pandalikt” utseende med den karakteristiska ansiktsteckningen, men de är inte speciellt rörliga utan spenderar sin tid med att sova och dia sin mamma inne i holken. All förflyttning sker genom att mamma bär dem mellan de olika boholkarna.

Det vi var mest intresserade av var könet och det visade snabbt att det är två hanar och en hona. Mycket högljudda ungar kallade dock mamma till sig och det blev dags att snabbt lägga tillbaka dem i boet för att inte störa mera denna gång – eftersom det är en ny art för oss är vi kanske lite extra försiktiga.

Efter att fått ordning på det kan vi nu rapportera in könsfördelningen till projektets EEP-koordinator (European Endangered species Programme), för uppdatering av artens stambok. Det gör att framtida planering kan ske på ett enkelt sätt för våra ungar.

Ännu kommer det dröja minst drygt en månad innan ungarna kommer att börja röra sig runt för egen maskin i anläggningen, så nyfikna besökare kommer att få hålla sig till tåls ännu en tid, skriver Borås Djurpark i ett pressmeddelande.