250 elever. Nio klasser. Åtta veckor.  I Alingsås pågår just nu en av de största enskilda yogasatsningarna i en svensk skola någonsin. Det är banbrytande nu, men på sikt hoppas jag det kan bli en del av den vanliga undervisningen, menar yogaläraren Magdalena Lagerström.

– Redan 2013 testades Yoga i skolan i Alingsås som en del i arbetet ”Hälsoraketen”.  Då handlade det om tre klasser som testade. Flera av de pedagoger och lärare som haft sina klasser i projektet berättade sedan att de sett en positiv effekt för lärmiljön, att barnen kunde slappna av bättre och dessutom vara ”goare mot varandra”.

– Nu är det dags för skolyoga igen. Den här gången kommer hela nio klasser från såväl kommunala skolor som friskolor få besök av yogaläraren Magdalena Lagerström – och delta i projektet som sträcker sig över åtta veckor. Vi lever i en extremt stressig tid och rapporter om att stressen tar sig längre ner i åldrarna har fått mig att haja till och vilja förändra något. Eftersom jag vet vilken avslappnad effekt de övningar som vi arbetar med kan ge, vill jag göra vad jag kan för att motverka den allmänna stresspiralen, förklarar Lagerström.

– Den nya satsningen innefattar klasser från förskoleålder upp till högstadiet och är redan igång. Bakom projektet står Alingsås Kommun och Västra Götalandsregionen. Magdalena Lagerström som håller i projektet är verksam i Alingsås och en av få yogalärare i Västsverige med särskild barnyogautbildning. Det övergripande målet är att främja hälsan för att öka lärandet. Min uppgift är att ge verktyg och övningar som barnen kan använda sig av för bättre koncentration, hälsa och närvaro. Även ge verktyg till lärarna för att de ska kunna fortsätta arbeta med yogan som ett sätt att skapa lugn och höja studiekvalitén, menar Lagerström.