Nu kompletteras den fastighetsnära insamlingen, FNI, med en batteri- och lamplåda. En liten nyhet för mänskligheten kanske, men en stor nyhet för alingsåsaren, menar projektledare Anna Hansson.

– Avfallet som får ligga och skräpa längst och långt ner i någon glasburk någonstans och i bästa fall, efter några månader kastas på rätt plats. I värsta fall åka med i grovsoporna. Ja, det handlar förstås om batterier och lampor. Men nu kommer det bli ändring på det. Under våren kommer nämligen FNI kompletteras med en batteri och lamplåda. Under Torsdag kommer de första att få erbjudandet, eftersom vi då ska erbjuda FNI till ett nytt område, berättar projektledare Anna Hansson.

– Området som blir först ut är den södra glesbygden, som sträcker sig från Lövhult och Ödenäs förbi Alingsås på utsidan och en bit ovanför Västra bodarna. Men de övriga områdena behöver inte vänta så länge de heller. Tanken är att alla befintliga FNI-kunder ska få batteri och lamplådan senast i Maj. Ingen extra kostnad kommer att tas ut. Jag tror det här är en sådan sak som väldigt många kommer att uppskatta. Ofta är det ju lite krångligt med just batterier och lampor, men vi tycker att det ska vara lätt att sortera på ett miljövänligt sätt och det här har varit en bit som saknats innan, menar Hansson.

– Till skillnad från de övriga kärlen ska lådan inte vara ute hela tiden utan den ska förvaras inne mellan hämtningarna och bara hängas ut när det behöver tömmas. Men vi har en tydlig folder med så det ska nog ingen kunna missa.