Sjumilaskolan i Göteborg, Elof Lindälvs gymnasiesärskola i Kungsbacka och Speed Group i Borås blev årets vinnare av Utmärkelsen, priset för bästa samverkan mellan skola och arbetsliv i Västsverige. Onsdagseftermiddagens prisutdelning på Gymnasiemässan i Göteborg invigdes av gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic (S).

– Det här betyder oerhört mycket för oss. I vårt arbete har vi träffat över 4000 elever och bjudit in lärare att träffa oss för att berätta om vårt företag. Näringslivet kan ju faktiskt inte förvänta sig att skolan vet vad de vill ha och behöver, sa Catrin Wirfalk på Speed Group från scenen.

– Det här känns så otroligt roligt. Det är så viktigt för våra elever att känna att de gör något på riktigt och vi har haft ett enorm bra samarbete med näringslivet, sa en rörd Karin Christensson, praktiksamordnare på Elof Lindälvs gymnasiesärskola.

Vinn-vinnsituation för båda parter

Frågan om samverkan mellan skola och arbetsmarknad är enligt Aida Hadzialic själv en av de viktigaste frågorna på sitt bord som gymnasie- och kunskapslyftminister. Hon beskriver det som en vinn-vinnsituation för båda parter – en matchning mellan arbetslivet och framtida arbetstagare.

– Vi behöver en skola som speglar det arbetsmarknaden behöver och vi behöver unga som går ut i arbete och är anställningsbara. Det finns olika former för hur det kan ske men en prisutdelning i sig är symboliskt viktig för att kasta ljus på det här, säger Aida Hadzialic (S).

Utmärkelsen delas årligen ut i kategorierna Grundskola, Gymnasieskola och Arbetslivsplats. Nytt för i år är att de vinnande skolorna får en summa pengar öronmärkta för det fortsatta samverkansarbetet.

– Vi letade efter de som gjorde det där lilla extra, de som stack ut. Samverkan ska också genomlysa hela verksamheten, inte bara ligga på en eldsjäl. Det behövs en kontinuitet och en strategi bakom, säger Stina Olén, ansvarig för kompetensförsörjningsfrågor på Västsvenska Handelskammaren och med i juryn som utnämnde årets vinnare.

Bakom Utmärkelsen står Skola- och arbetslivsrådet, som består av representanter från Arbetsförmedlingen, Business Region Göteborg (BRG), Företagarna, Göteborgsregionens kommunalförbund (GR), LO, Svenskt Näringsliv, SACO, TCO och Västsvenska Handelskammaren.

Om Utmärkelsen
Delas ut varje år i samband med Gymnasiemässan. 2014 års vinnare av Utmärkelsen gick till Sinntorpsskolan Mölndal, Aniaragymnasiet Göteborg, White arkitekter och Westerstrand Urfabrik AB.

Årets vinnare av Utmärkelsen i kategorin arbetslivsplats:
Speed Group har tillsammans med Navet Science Centre i Borås utvecklat ett långsiktigt, strukturerat och strategiskt samarbete med skolor inom teknik och industri. Arbetet är genomtänkt och involverar skolans alla delar, och riktar sig till elever i alla åldrar: lärare besöker företag för att tydliggöra kompetensbehov, företag utarbetar elevuppgifter, mentorskap skapar möjligheter till praktik och sommarjobb eller extrajobb.