Ryska luftangrepp i Syrien har dödat hundratals civila och orsakat massiv förödelse då bostadsområden, en moské och sjukhus har träffats. Det kan röra sig om krigsförbrytelser, säger Amnesty International i en ny rapport. 

”Civilian objects were not damaged”: Russia’s statements on its attacks in Syria unmaskedbelyser det höga pris som civilbefolkningen har fått betala vid misstänkta ryska attacker över landet. Rapporten fokuserar på sex attacker i Homs, Idlib och Aleppo mellan september och november 2015, som dödade minst 200 civila och omkring ett dussin soldater.

I rapporten finns bevismaterial som tyder på att ryska myndigheter kan ha ljugit för att dölja skador på en moské vid ett luftangrepp och på ett fältsjukhus vid ett annat. Rapporten innehåller också bevis som tyder på att Ryssland använder förbjudna klustervapen och icke-precisionsstyrda bomber i bostadsområden.

– Vissa ryska flyganfall tycks ha attackerat civila eller civila objekt genom att anfalla bostadsområden där det inte finns några uppenbara militära mål, samt till och med sjukhus, vilket har lett till dödsfall och skador på civila. Sådana attacker kan utgöra krigsbrott. Det är mycket viktigt att misstänkta övergrepp utsätts för en oberoende och opartisk granskning, säger Philip Luther, chef för Amnestys Mellanöstern- och Nordafrikaavdelning.

De ryska myndigheterna har hävdat att deras väpnade styrkor endast har angripit ”terroristmål”. Efter vissa av anfallen har de bemött rapporter om civila dödsfall genom att förneka att de dödat civila, efter andra anfall har responsen varit tystnad.

Amnesty International har intervjuat ögonvittnen och överlevare från attackerna, samt med hjälp av analyser från vapenexperter granskat video- och bildmaterial som visar följderna av angreppen. Attackerna pekas ut som misstänkta ryska luftangrepp genom en jämförande granskning av detaljer vid varje attack och uttalanden från det ryska försvarsministeriet då de har meddelat att ”terroristmål” har träffats, eller genom att ta del av omständigheterna vid attackerna genom vittnesmål.

Amnestys utredning visar att inga militära mål eller soldater fanns i omedelbar närhet till de områden som anfölls. Det tyder på att attackerna kan ha brutit mot internationell humanitär rätt och kan, i vissa fall, utgöra krigsbrott.

I en av de dödligaste attackerna som beskrivs i rapporten avfyrades tre missiler mot en marknad i centrum av staden Ariha i Idlibprovinsen vilket ledde till att 49 civila dödades. Vittnen beskriver hur den livliga söndagsmarknaden på bara några sekunder förvandlades till ett blodbad.

– På bara några ögonblick började människor skrika, lukten av bränt låg i luften och det var bara kaos. Det låg en lågstadieskola i närheten och barnen sprang ut därifrån helt skräckslagna… Det låg kroppar överallt, huvudlösa och lemlästade, säger Mohammed Qurabi al-Ghazal, en lokal aktivist.

Han såg en kvinna som satt och grät bredvid 40 kroppar som låg uppradade. Hon hade förlorat sin man och sina tre barn.

– Hennes barn låg bokstavligt talat i påsar. Än idag kan jag inte komma över det, säger han.

Vid en annan misstänkt rysk attack i al-Ghantu i Homsregionen den 15 oktober dödades minst 46 civila, inklusive 32 barn och 11 kvinnor, som hade tagit skydd i källaren till ett bostadshus. Videomaterial från platsen efter angreppet visar inga tecken på militär närvaro. Vapenexperter som har analyserat bilderna säger att utseendet av förödelsen efter attacken tyder på att så kallande vakuumbomber kan ha använts, vilket är en typ av vapen som är särskilt benägna att träffa urskillningslöst då de används i närheten av civilbefolkning.

Misstänkta ryska luftangrepp har också träffat sjukhus. Sjukvårdsinrättningar har ett särskilt skydd enligt internationell humanitär rätt, och att attackera dem kan innebära krigsbrott.

De ryska myndigheternas reaktion på en attack mot Omar Bin al-Khattab-moskén i centrala Jisr al-Shughour i Idlibprovinsen den 1 oktober väcker allvarliga farhågor kring de metoder som används för att undergräva kritiken mot deras operationer. Då rapporter och foton på den förstörda moskén dök upp svarade de ryska myndigheterna genom att kalla det för ett ”skämt”, och presenterade en satellitbild som påstods föreställa moskén i oskadat skick. Moskén som visades på bilden var dock en annan än den som förstördes under attacken.

– Genom att visa satellitbilder över en oskadd moské och hävda att den visade en annan som hade blivit förstörd, tycks de ryska myndigheterna ha använt sig av trolleritrick för att undvika förebråelser och avstyra en granskning av deras handlingar i Syrien, säger Philip Luther.

– Det ryska försvarsministeriet måste bli mer transparent och avslöja målen för sina attacker för att underlätta bedömningen av om de uppfyller sina skyldigheter i enlighet med internationell humanitär rätt.

Sedan ett ryskt stridsflygplan sköts ned av det turkiska luftvapnet den 24 november, har det ryska försvarsministeriet släppt ännu mindre information om sin kampanj i Syrien än vad de gjorde innan händelsen.

– Ryssland måste upphöra med urskillningslösa och andra rättsstridiga anfall. De måste sluta med all användning av klustervapen och sluta släppa bomber över civila områden, säger Philip Luther.