Den 30 december 2015 avslutade Bourbon Argos, det sista av Läkare Utan Gränsers ursprungligen tre räddningsfartyg, sin insats på Medelhavet. Anledningen är att betydligt färre människor försöker ta sig över Medelhavet under vintern på grund av det dåliga vädret. Däremot fortsätter Läkare Utan Gränser räddningsinsatserna på Egeiska havet mellan Turkiet och Grekland.

Enligt Läkare Utan Gränser räcker de befintliga sjöräddningsinsatserna på Medelhavet för att hantera den aktuella flyktingsituationen. Samtidigt riktar organisationen en uppmaning till EU att vara beredda att utöka sök- och räddningsinsatserna till våren för att förhindra en tragedi när antalet flyktingar ökar igen.

Sedan maj 2015 har Läkare Utan Gränsers tre räddningsfartyg på Medelhavet (Bourbon Argos, Dignity och MY Phoenix) deltagit i runt 120 räddningsinsatser och undsatt fler än 20 000 personer. Ombord på Bourbon Argos behövde runt 40 procent av alla människor sjukvård och 8 procent hade svåra hälsoproblem. Runt 1,4 procent av de räddade var gravida kvinnor.

– Vi är absolut övertygade om att det behövs sök- och räddningsinsatser för att rädda liv. Men vi är läkare, vi borde inte syssla med det här överhuvudtaget. Vi hoppas innerligt att våra insatser inte kommer att behövas 2016, säger Stefano Argenziano som ansvarar för Läkare Utan Gränsers flyktingprojekt i Europa.

Redan när räddningsinsatsen inleddes betonade Läkare Utan Gränser att detta inte kan vara en långsiktig lösning för ett problem som har skapats av EU:s migrationspolitik.

– Det är livsviktigt att EU tillhandahåller alla resurser som behövs för att rädda människor i sjönöd. Men inte heller detta kommer att stoppa döden på Medelhavet och på Egeiska havet. Det som behövs är säkra och lagliga vägar in i Europa, så att människor slipper anlita smugglare och sätta sig i sjöodugliga gummi- eller träbåtar med hoppet att levande nå den europeiska kusten, säger Stefan Argenziano.

Trots de utökade räddningsinsatserna dog rekordmånga människor under 2015, när de försökte ta sig till Europa. Fler än 3 700 män, kvinnor och barn miste livet enligt officiella siffror. Mörkertalet är antagligen mycket större.

Trots att Läkare Utan Gränser avslutat räddningsinsatsen i Medelhavet står organisationen beredd att ingripa om EU än en gång misslyckas med att rädda livet på de tiotusentals människor som förväntas ta sig från norra Afrika till Europa de kommande månaderna.