Efter det förödande angreppet på Al Qudssjukhuset i Aleppo attackerades i fredags ytterligare fyra vårdinrättningar på båda sidor av frontlinjen. 

Nu kräver Internationella rödakorskommittén (ICRC) ett stopp för stridigheterna som dödar allt fler civila i staden.

– Det finns inget försvar för dessa avskyvärda våldshandlingar som medvetet siktar in sig sjukhus och vårdinrättningar. Detta är strikt förbjudet i den internationella humanitära rätten. Människor dör i dessa attacker. Det finns inte en enda säker plats i Aleppo längre, inte ens på sjukhusen. Detta urskillningslösa våld måste upphöra, säger Marianne Gasser, chef för ICRC i Syrien.

Dussintals människor har dött och skadats under ännu en dag av strider i Aleppo. De fyra vårdinrättningarna som attackerats är: Al Marjah polyclinic, Bustan Qassar polyclinic, Shawki Hill Dialysis Center i östra Aleppo och Ibn Rashid Cardiac Hospital i västra Aleppo.

Attackerna följde ett förödande angrepp på Al Qudssjukhuset där ett flertal patienter och sjukvårdspersonal dödades. Tusentals människor i Aleppo utsätts för konstanta granatattacker och våld. ICRC har de senaste dagarna varnat för att striderna blir allt intensivare. Miljoner människor befinner sig i en humanitär katastrof, då det blir allt svårare att nå dem med livsviktig hjälp.

Mot bakgrund av det allt allvarligare läget när det gäller sjukvården i dagens väpnade konflikter kommer Svenska Röda Korset under kommande vecka att bedriva en kampanj för att öka kunskapen om detta livshotande problem.

Den 3 maj förväntas också FN:s Säkerhetsråd anta en resolution som stärker skyddet för sjukvården i väpnade konflikter. Ett resultat av ett långvarigt påverkansarbete av den Internationella rödakors- och rödahalvmånerörelsen, andra berörda humanitära organisationer och samarbetspartners för att skydda dem som riskerar sina liv för att hjälpa andra och sjukvårdsinrättningar.