Över 83 000 löpare beräknas delta i något av GöteborgsVarvets sju lopp under den kommande veckan. Varje Varvetvecka innebär nya rekord.

– Det är fantastiskt med det stora intresset. Det är roligt att vi kan bidra till att sätta så många människor i rörelse, tycker Varvsgeneralen Bo Edsberger.

Allra flest rör sig naturligtvis i GöteborgsVarvet på lördag. Dit har 64 325 löpare anmält sig. Aldrig tidigare har så många anmält sig till halvmaran.

En anledning är antalet utländska löpare. I år är 64 länder representerade, 16 fler än i fjol.

– Vi märker, när vi är ute i världen, att intresset för GöteborgsVarvet är stort. Ju mer det uppmärksammas att Sverige har världens största halvmaraton desto fler blir nyfikna och vill komma hit och se varför, menar Bo Edsberger.

Bidragande till det ökade intresset är priset till årets bästa tävlingsledare som Bo Edsberger fick i vintras, första gången någon långloppsarrangör utanför USA fick den prestigefyllda utmärkelsen.

– Det har säkert spelat in. Bland annat kommer flera långloppsarrangörer från olika delar av världen hit i år och springer Varvet. Det kanske de inte hade gjort annars.

Av de anmälda är 36,1 procent kvinnor. Rekord även det, även om ökningen i år ”bara” rör sig om ett par hundra löpare.

– Andelen kvinnliga löpare i loppet kanske håller på att stabiliseras. Men trenden att kvinnorna allt oftare väljer att springa lopp med tidtagning håller i sig, säger Bo Edsberger.