DHL Express gör en stor satsning på den svenska marknaden med investeringar på totalt 400 miljoner kronor. Igår togs första spadtaget för den nya logistikterminalen på Göteborg Landvetter flygplats. På plats fanns representanter för DHL Express, Swedavia och Veidekke. Swedavia blir fastighetsägare och DHL hyresgäst. Veidekke är byggentreprenör.

DHL Express, världens ledande leverantör av internationella expressleveranser, tar investeringen i Göteborg som ett steg mot att stärka bolagets position på marknaden med nya terminaler både i Göteborg och i Stockholm. Den nya terminalen på Landvetter blir 7 500 kvadratmeter stor och innehåller all modern teknik som automatiska system som läser av streckkoder och sorterar paketen, samt automatisk tullhantering. Bygget beräknas vara klart våren 2016. Totalt investerar DHL Express 150 miljoner kronor i Göteborg varav 32 miljoner i direktinvesteringar.

– Det är mycket roligt att vi tagit första spadtaget på Landvetter som befinner sig i en av de starkaste tillväxtregionerna i norra Europa. Det kommer att stärka vår position på marknaden och kunderna kommer att tjäna på detta. Vi kommer att öka kvaliteten i vår service med snabbare leveranser och senare upphämtningar, säger Ted Söderholm, vd DHL Express Sverige.

Den nya terminalen kommer att öka kapaciteten med 133 procent. Anläggningen kommer att klara 4 500 paket i timmen. De 110 personer som idag arbetar hos DHL på Landvetter kommer att få en bättre arbetsmiljö när terminalen är klar. De kommer att arbeta inomhus hela tiden, vilket inte är fallet idag. De slipper också många tunga lyft.

– Den nya terminalen blir en del i Airport City Göteborg – ett område med två miljoner kvadratmeter där det planeras verksamheter inom logistik, handel, upplevelser, kontor samt hotell och konferens. DHL Express kommer också att investera i terminaler på Stockholm Arlanda flygplats och i Västberga. Investeringarna i Stockholm beräknas uppgå till 250 miljoner kronor varav 144 miljoner i direkta investeringar. Terminalen på Arlanda kommer att byggas om och moderniseras. En helt ny terminal kommer att byggas i Västberga.

På bilden från vänster: Charlotte Ljunggren, flygplatsdirektör på Göteborg Landvetter Airport Swedavia, Ted Söderholm, vd på DHL Express, Stefan Stenberg, fastighetschef Commercial & Real Estate Swedavia samt Christer Carlberg, arbetschef på Veidekke.