Boende, språkstudier och integration. Med nya satsningen Folkhögskolespåret får Mechiel Abraham en chans att komma rätt in i det svenska samhället. Mechiel Abraham från Eritrea är Alingsås första ensamkommande ungdom som valt folkhögskolespåret i stället för HVB-hem och gymnasiestudier. Den nya valmöjligheten är en nationell satsning för att testa olika sätt att snabbt få in nyanlända i samhället. Jag var nervös innan, men nu känns det helt okej, jag hoppas att det ska bli bra, säger han.

I år är det tre ensamkommande som ingår i projektet på Hjälmared, en från Alingsås, en från Lerum och en från Bengtsfors. Ungdomarna bor på internatet, lever folkhögskolelivet och studerar i första hand svenska men även andra ämnen.

– Vi tror att om det är en ungdom som är motiverad så är det en bra chans att komma in i samhället, säger Torbjörn Sandell, enhetschef på individ- och familjeomsorgsavdelningen i Alingsås kommun. Hjälmareds folkhögskola har möjlighet att ta emot fem ensamkommande ungdomar och förhoppningen är att fylla platserna nästa år.

– De ska vara 18 år och ha fått uppehållstillstånd, så urvalet är begränsat, men till nästa år tror vi att det blir några fler, säger Torbjörn Sandell.

Mikael Lindgren, rektor på Hjälmareds folkhögskola, har goda förhoppningar om nya satsningen:

– Folkhögskolor är en bra miljö att komma in i samhället på. Istället för att bo ensam i en lägenhet eller tillsammans med bara personer som har samma bakgrund som du så bor du på internat tillsammans med människor från hela Sverige. Och som har olika bakgrunder. Vi har ju haft framgång med liknande satsningar tidigare, bara det att nu systematiserar man det över hela landet och jag tror det är helt rätt, jag tror det kommer bli jättebra.