I slutet av juli beslutade Länsstyrelsen i Skåne att omhänderta 2 500 grisar på en grisfabrik i Östra Göinge i Skåne. Detta efter att brister uppmärksammats vid ett flertal inspektioner sedan 2012. Torsdagen den 28:e augusti var Djurrättsalliansen på grisfabriken för att dokumentera hur grisarna lever.

– Vad vi möttes av är fruktansvärt. Det som i grund och botten är felet är att vi har normaliserat en industri där smarta, tänkande och kännande individer behandlas som okänsliga produkter bara för att vi människor ser dem som mat. Grisarna vi träffade lever sina liv ständigt inomhus instängda i små boxar på betonggolv med ingenting annat att göra än att sova, äta och ge sig på varandra. Det är en industrialiserad miljö som också får konsekvenser som trängsel, smuts, stress och sjuka och skadade djur, säger Malin Gustafsson, talesperson Djurrättsalliansen.

Djurrättsalliansen tycker att det är bra att Länsstyrelsen agerar när de uppmärksammar djur som far illa.

– Men samtidigt arbetar Länstyrelsen utifrån djurskyddslagen, det vill säga samma lag som i grund och botten tillåter en grym hantering av djur. Djurskyddslagen säger bland annat att djur ska kunna bete sig naturligt och skyddas från onödigt lidande, samtidigt som föreskrifter för olika djurindustrier tillåter en hantering av djur som innebär att de inte kan bete sig naturligt och att de lider. De fina orden i lagstiftningen går inte hand i hand med de djurindustrier vi samtidigt legaliserar, fortsätter Malin Gustafsson.

– Frågan är också för vem lagstiftningen egentligen finns till. På den aktuella grisfabriken har brister uppmärksammats sedan 2012 och först nu händer något konkret. All byråkrati drar ut på tiden och ekonomiska intressen går före samtidigt som djuren betalar priset. Oavsett vad som nu händer med grisarna kommer de fortfarande att dödas för att hamna på våra tallrikar och där är det grundläggande felet. Vi måste inte döda andra djur på löpande band för att få mat, så varför gör vi det då, säger Malin Gustafsson

Djurrättsalliansen är kända för att ha avslöjat den svenska grisindustrin vid ett flertal gånger sedan 2009 då vår första utredning släpptes. Då hade vi under ett par år dokumenterat på över 100 grisfabriker och bland annat på Swedish meats dåvarande ordförandes fabrik. Ägaren, som var en av topparna inom den svenska köttindustrin vid den tiden, avgick från sina poster inom köttindustrin kort efter vårt avslöjande.

Vi har varit på små och stora och mer eller mindre välskötta grisfabriker över hela Sverige, men i det stora hela är det marginella skillnader som skiljer grisfabriker åt. Den systematiska uppfödningen, grisstallarnas uppbyggnad och liven grisarna lever är i princip desamma.

– Allt fler människor har fått upp sina ögon för hur djur behandlas i vårt samhälle i dag och väljer istället att äta vego, vilket är oerhört positivt. Vi måste inte äta djur och det finns inget som rättfärdigar eller som ger oss rätten att utsätta djuren för det vi gör i dag, säger Malin Gustafsson.