När Elfsborg i hemmapremiären på torsdag tar emot Hammarby kommer supportrarna inte bara att få ta del av allsvensk fotbollsunderhållning utan även ny arenateknik. Systemintegratören Cygate, en del av Telia, har inför säsongen installerat Wifi på Borås Arena vilket möjliggör för Elfsborg att framöver kunna erbjuda sina supportrar olika mobillösningar som förstärker matchupplevelsen och arenabesöket.

Svensk Elitfotboll, SEF, inledde 2014 ett samarbete med Cygate och Telia för att utrusta arenorna i Allsvenskan och Superettan med den senaste arenatekniken och Wifi med kapacitet för upp till 60 000 samtidiga användare. Elfsborg är en av de klubbar som är först ut med tekniken och under lagets tre hemmamatcher i april kommer Borås Arena att ha ett öppet Wifi-nätverk för att testa kapaciteten.

– Vi hoppas att alla som är på plats på torsdag hjälper oss att testa den nya tekniken. När alla tester är klara senare i vår kommer vi inte bara att erbjuda uppkoppling, utan vi kommer också att kunna ge publiken bättre service och presentera nya affärsmöjligheter för våra partners, säger Stefan Andreasson, klubbchef IF Elfsborg.

Att arenan kopplas upp innebär inledningsvis att besökarna får tillgång till ett kraftfullt Wifi. Framöver kommer det att lanseras fler nyheter inom systemet som möjlighet att titta på repriser och highlights, intervjuer, startelvor och laguppställningar, intressant statistik m.m. Lösningar för att kunna erbjuda supportrarna att köpa biljetter, handla i supportershopen och förbeställa mat och dryck i kiosken till halvtidsvilan diskuteras också.

Liknande arenateknik som den som nu installerats på Borås Arena, finns redan på några av världens största arenor, till exempel Real Madrids Santiago Bernabéu och Manchester Citys Etihad Stadium, men det är unikt att en hel liga tar del av tekniken på detta sätt som nu sker i Allsvenskan och Superettan.

– Vi har som ambition att göra Allsvenskan och Superettan till Nordens bästa ligor. Denna satsning på att koppla upp arenorna och kunna erbjuda supportrarna smarta mobillösningar är en viktig del i att nå det målet och det kommer att gynna såväl fansen som klubbarna, säger Mats Enquist, Generalsekreterare på Svensk Elitfotboll.

Planeringen för övriga arenor i Allsvenskan och Superettan pågår nu för fullt och ytterligare ett tiotal klubbar får tillgång till tekniken under säsongen. Installationen på samtliga arenor ska vara färdig hösten 2017.

– Detta blir inte bara ett lyft för Elfsborg och deras fans, utan för hela ligan. Att arenatekniken kommer att kunna knyta samman klubbarna i ett gemensamt informations- och affärssystem gör att det blir billigare och effektivare för de enskilda klubbarna samtidigt som de får stora möjligheter till nya intäkter. I förlängningen innebär det att de kan satsa ännu mer på laget och på sina fans, säger Patrik Olsson, vd på Cygate.