Under natten till fredagen den 16/9 föddes en noshörningskalv i Borås Djurpark. Moder är Mashikishiki och det är hennes första kalv.Fader är noshörningstjuren Bhasela. Borås Djurpark har ytterligare två noshörningar, Zinzi och hennes kalv Jamala som föddes 2014.

Kalven har fått namnet Bishara och är den tredje noshörningskalven som föds på Borås Djurpark. Namnet betyder ”goda nyheter” på Swahili. Borås Djurpark håller arten trubbnoshörning eller vit noshörning som den också kallas. Arten är starkt hotad i det vilda och ingår i ett bevarandeprogram inom EAZA (European Association of Zoos and Aquaria – den europeiska djurparksorganisationen).

Kalven föddes tidigare än beräknat och den stora händelsen ägde rum i sommaranläggningen tillsammans med de andra noshörningarna vilket inte är vanligt då framför allt tjuren kan innebära en risk för kalven.

Allt har gått bra och kon och kalven gick i en anläggning för sig själva över helgen, för att i måndags slussas över savannen till noshörningsstallet.

Noshörningskalven Bishara kommer att visas för besökare redan nu till helgen. Vid bra väder visas de lördag och söndag kl. 11.00 – 15.00 i hagen utanför Elefanthuset.

Tryck HÄR för att se ett videoklipp på den nyfödda noshörningen.