Kan kläder av pappersgarn vara lösningen vid brist på andra textila material? Vad för slags plagg och andra textilier kan pappersgarnet användas till, och är det komposterbart? Dessa frågor och fler, kommer att behandlas på ett seminarium vid Högskolan i Borås den 20 oktober.

Seminariet är resultatet av ett samarbete mellan Högskolan i Borås och Shinshu University i Ueda, Japan och det japanska pappersföretaget OJI Fiber. Förhoppningen är det också ska vara inledningen på ytterligare samarbeten.

– OJI Fiber gör pappersgarn av manillahampa och det produceras en hel del kläder och andra textilier av sådant garn i Japan, till exempel jeans av märket Edwin, säger forskaren Joel Peterson från Textilhögskolan vid Högskolan i Borås, som är arrangör och initiativtagare till seminariet. Han arbetar med att undersöka möjligheterna och vidareutveckla metoder för att skapa textilier av papper.

Ett skäl till att börja använda papper för klädtillverkning är risken att det blir brist på andra textila material när allt fler människor i världen kommer ur fattigdom och då troligen börjar köpa mer kläder.

Drömmen är att använda svenska skogar

– En dröm är att vi ska kunna använda svenska skogar för att skapa pappersgarn, säger Joel Peterson. Pappersindustrin behöver hitta nya produkter samtidigt som vi behöver nya textila material och vi hoppas kunna lösa båda dessa problem.

Under seminariedagen kommer flera anföranden att hållas av anställda och studenter vid Högskolan i Borås, som också kommer att visa exempel på vad pappersgarn kan användas till. Dessutom kommer professor Hideaki Morikawa från Shinshu University att föreläsa, liksom Hiroyuki Shiraishi från OJI Fiber.

Stora företag på plats

Intresset för pappersgarnets möjligheter är stort bland svenska företag, och representanter från bland annat Ikea, H&M och Lindex finns bland de anmälda besökarna till seminariet.

– Vi har så bra maskinpark och skickliga tekniker här vid Textilhögskolan, något som utgör ett bra komplement till de japanska kunskaperna, så jag tror att vårt samarbete kan fortsätta och leda vidare, säger Joel Peterson. Vi har till exempel lyckats att göra maskinstickade plagg av pappersgarnet här, vilket de hittills inte har gjort i Japan. Men tygerna blir allt lite sträva, så vi vill fortsätta utveckla beredningsmetoder som kan göra dem mer bekväma att bära. Än så länge är det för tidigt att slå fast om detta är en lösning för framtiden, men det är helt klart intressant att undersöka!

Om seminariet:

Paper yarn Textiles and Fashion – a compostable raw material for the future

Seminarium den 20 oktober kl 8.30–16.30, Textile Fashion Center, Skaraborgsvägen 3, Borås