Lights in Alingsås har fått prestigefylld kvalitetsmärkning – och kan nu få pris som en av de mest framstående festivalerna i hela Europa. Det vore såklart hur stort som helst, säger projektutvecklaren Anna Davidsson.

– European Festivals Associations, EFA, har i sin nylanserade festivalplattform EFFE (Europa för festivaler, festivaler för Europa) skapat en kvalitetsmärkning för europeiska festivaler. Kriterierna för att få märkningen är att man uppfyller kraven att vara en festival av hög klass som dessutom är engagerad i utvecklingen av lokalsamhället. Dessutom ska kriterier som festivalens konstnärliga engagemang, lokala delaktighet, samt goda internationella vision uppfyllas.

Lights in Alingsås är en av festivalerna som fått det internationella erkännandet i och med den prestigefyllda märkningen.
Vi är superglada över att än en gång synas i en större kontext. Erkännandet innebär att vi lanseras som en av Europas kvalitetsfestivaler, vilket utan tvekan sätter Alingsås på kartan. Genom EFFE har vi nu möjlighet att komma i kontakt med andra evenemangsaktörer i Europa som vi annars kanske inte hade nått, säger Anna Davidsson, projektutvecklare för Lights in Alingsås och näringslivsstrateg på Alingsås kommun.

– Men det stannar inte där. Lights in Alingsås har chansen att dessutom vinna utmärkelsen som en av de mest framstående festivalerna på kontinenten. Det vet vi inte förrän i höst, men blir det så vore det så klart hur stort som helst. Vi får se det som en bonus i så fall. Att ha fått kvalitetsmärkningen är det viktiga och väldigt stort bara det, menar Davidsson.

Rent konkret innebär märkningen att kontaktytorna vidgas, att Lights in Alingsås kommer finnas med i festivalernas svar på Guide Michelin, där Europas kvalitetsfestivaler i en guide som publiceras i såväl bok- som onlineformat under sommaren. EFA:s ordförande Darko Brlek tror att den nya kvalitetsstämpeln nu kommer höja pulsen på många festivaler.

Jag är glad att EFA kan erbjuda sitt nätverk till en ny plattform från festivalsektorn, vilken definitivt sätter publiken i kontakt med en vid variation av festivaler i Europa. EFFE har gjort det möjligt genom att sätta samman ett unikt festivalnätverk, vilket är en riktig gåva till den europeiska kulturen och den fantastiska mångfald som finns i Europas festivaler, säger han.