Alingsås

Kaffe-SM till Alingsås

Lagom till Alingsås 400-årsjubileum är det nu klart att kaféstaden får SM i kaffe både 2019 och 2020.  Arrangörerna tyckte att det kändes klockrent och vi kan väl bara säga detsamma, menar turistchefen Gunbritt Reteike.

Efter att först ha lokaliserat Svenska Kaffemästerskapen till Stockholm och Jönköping väljer nu arrangörerna, Specialty Coffee Association (SCA) Sweden,  att placera tävlingen i Alingsås under 2019 och 2020. Det känns klockrent i samband med vårt 400-års jubileum och vår stolta tradition som Kaféstaden Alingsås , säger Birgitta Westergren Lenken, projektledare för ”400 år av Alingsås”.

Konceptet går ut på att tävla i olika kategorier kring kaffe. Tävlingarna har också karaktären av festival med workshops för att höja kunskapen om skillnad på olika sorters kaffe. Vårt mål och syfte är att lyfta den svenska kaffekulturen och ta vara på de traditioner och den kunskap vi har. Det finns många duktiga kaffehantverkare runt om i Sverige som förtjänar att lyftas. Från att endast ha hållit SM i Kaffe i Stockholm har vi vuxit varje år med större och större intresse. Därför känns det fantastiskt att till slut landa i självaste Kaféstaden, säger Ida Strid från SCA Sweden

Flera orter var länge aktuella, men till slut var det Alingsås långa kafé- och kaffetradition tillsammans med det engagemang som finns bland de lokala kaféerna som avgjorde.
Ordföranden i kultur- och fritidsnämnden, Staffan Albinsson, tror inte att arrangörerna blir besvikna. Det känns som att SM i Kaffe kommer hem. Nu samlar vi en projektgrupp från förvaltningen tillsammans med den grupp som nu jobbar med 400-årsjubiléet. Det ligger helt i linje med hur vi från kultur- och fritidsnämnden vill arbeta med Alingsås destinationsarbete. Jag tror det här kan bli riktigt, riktigt bra.

Årets SM i Kaffe har precis hållits på Kulturhuset Spira i Jönköping. SM i Alingsås kommer att äga rum samma månad 2019. Om ganska precis ett år med andra ord.

Pierre Jönsson Ågren
pierre@borasnyheter.se