Projektet med fastighetsnära insamling var allt annat än en sopig satsning. På fyra år har 70 procent av villahushållen i alingsås anslutit sig till det nya systemet och när projektet nu övergår i normaldrift planeras flera spännande nyheter. En grej jag ser framför mig är att lägga till ytterligare en box för småelektronik, säger avfallschef Christian Nellis.

För fem år sedan kände inte många alingsåsare till FNI, Fastighetsnära insamling av tidningar och förpackningar, men numera är det nog få som skulle kunna tänka sig ett återvinningsliv utan de multipla kärlen. Från att bara kunna sortera matavfall och brännbart – kan alingsåsarna idag sortera allt från glas och metall till plast, tidningar och till och med batterier, utanför dörren.
– Idag har vi en anslutningsgrad på 70 procent och då är det baserat helt på frivillighet, vilket gör mig väldigt glad och stolt över projektet, säger avfallschef Christian Nellis.

Frivilligheten, tror han, är en orsak till att det i så hög utsträckning också sorteras rätt. Hela 95 procent av allt avfall i FNI hamnar i rätt låda.

– Jag tror man uppskattar både smidigheten och att FNI gjort det så enkelt att faktiskt tänka hållbart, tror Christian som också berättar att Alingsås, som var relativt tidiga med FNI uppmärskammats för sin satsning på flera sätt.
Många är de kommuner och konsulter som besökt och fortfarande besöker kommunen för en närmare titt på varför FNI lyckats så bra här. Inte bara med anslutningsgraden. Bland annat har Alingsås lyckade ekonomistyrningsmodell lyfts fram på Avfall Sveriges höstmöte som ett gott exempel.

Inom ett par år, någonstans runt 2019, är Christians gissning att FNI-kärlen ligger på runt 90 procent av villahushållen. Dels baserar han det på att det så gott som inte varit ett enda klagomål från de som fått FNI, och att fler idéer för att förenkla återvinningen är på väg att implementeras. Trots att projekttiden för FNI nu är formellt över.
– Investeringspengarna som fanns under projektet är slut, men även om de stora investeringarna (som bland annat sex sopbilar) nu är gjorda, så är det klart att vi inte slutar investera i FNI. Redan nu kan man konstatera att det kommer behöva investeras i nya FNI-kärl vilket vi tagit höjd för de kommande åren. Nya abonnenter tillkommer så gott som dagligen, menar Christian.

Utvecklingen lär fortsätta

– Vi är mitt uppe i att rulla ut möjligheten för mindre flerfamiljshus och förskolor att använda sig av ett större FNI-kärl. En annan sak vi hoppas införa under året är att lägga till en ytterligare boxdel. Förutom att man (som) sedan i höstas, kan lämna sina batterier och lampor vid kärlen ska man kunna lämna småelektronik som vi hämtar vid ordinarie tömning, berättar Christian.

En annan sak är att fortsätta testa textilinsamling, som ett antal utvalda abonnenter är mitt uppe i just nu. Egentligen kan man bygga på FNI-systemet med vad som helst och jag tror det här kommer fortsätta utvecklas mycket de närmaste åren. Särskilt när det nu blivit billigare att ha FNI än det gamla tvåkärlssystemet, och då går nog ännu fler på sikt troligtvis väljer att gå över. Det är spännande att vara med i detta och jag ser fram emot fortsättningen, avslutar Christian.