En ny, permanent, ljusinstallation ska öka trygghetskänslan vid Plantaget. Onsdag 21 september invigs installationen, som formgetts av välkände konstnären Florian Kynman. – Tanken är att det här blir den första av flera nya permanenta installationer, säger projektledare Margaretha Stenmark.

Med bakgrund av ett antal trygghetsundersökningar och analyser av vilka stråk i Alingsås som känns mörka och otrygga, har ett antal platser i kommunen pinpointats som förbättringsområden. En tid tillbaka slog ljusrådet, som är en sammanslutning med representanter från Alingsås kommuns olika förvaltningar, fast att tunneln vid plantaget i centrala Alingsås är prio ett – och på onsdag är det dags att inviga resultatet. Alingsås första permanenta ljusinstallation.
– Det känns jätteroligt, och att det sedan sammanföll med slingan för årets Lights in Alingsås var ju såklart en bonus, berättar projektledare Margaretha Stenmark från Alingsås energi.

Ljusinstallationen sträcker sig genom tunneln under Nyebrogatan och inkluderar tunnelmynningarna på båda sidor. Tanken är att man ska känna sig mer trygg vid passage genom tunneln.

-Det ska kännas både tryggt och estetiskt, så vi har låtit Florian Kynman, som arbetar mycket med korténstål, ta fram ett mönster utifrån vår idé att låta väggarna berätta om områdets historia. Belysningen, som sitter bakom skärmarna, kommer att förstärka mönstret på dem när den tänds, förklarar Stenmark.

Den som passerar installationen kommer istället för otrygghet kunna tänka på den vidsträckta historien för Plantaget som sträcker sig ända bak till 1600-talet, och textileran blir också belyst i ordets rätta bemärkelse.

– Ska vi inviga en permanent ljusinstallation i Alingsås får det gärna ske med lite pompa så vi har bland annat bjudit in Ludvig Stridsberg från Alingsås Musikteatersällskap, AMTS.  Ludvig får symbolisera de många lysande talanger vi har i Alingsås. Att vara ljusstaden har många bottnar, säger Kjell Hult, utvecklingschef i Alingsås kommun.

Första gången installationen tänds blir alltså under invigningen som startar klockan 19.15.