En funktionsnedsättning behöver inte stå i vägen för livet. Det vet Jonas Helgesson, som föddes med en cp-skada, och hans mamma Lena Helgesson, som kämpat hårt för sitt barns framtid. Nu åker de för första gången på turné tillsammans och håller inspirationskvällar på tio platser i Sverige.

Under turnén vill de belysa en funktionsnedsättning från olika håll, både som ”brukare” och ”anhörig”. Det är för övrigt ord som ingen av dem gillar. Lena och Jonas Helgesson vill hellre tala om självständighet och omgivning. Temat för inspirationskvällarna kommer vara hur man hittar balansen mellan utmaning och accepterande.

När författaren, ståupparen och inspiratören Jonas Helgesson åker runt och föreläser märker han att många har funderingar om hans relation till sin mamma.

– De har frågor både om och till min mamma. Så jag tänkte att det lika bra att ta med henne… Hon är min största hjälte. Den fight hon kämpat för min skull är helt ofattbar, säger Jonas Helgesson.

På höstens inspirationskvällar vill Jonas och Lena ge kunskap och inspirera människor att fokusera på det positiva i just sina liv, oavsett om de har en funktionsnedsättning eller inte.

– Jag kommer berätta vad Jonas har betytt för mig. Det är klart jag har fått göra vissa personliga uppoffringar för Jonas skull men jag skulle aldrig vilja leva livet utan honom. Han har fått mig se på livet på ett helt nytt sätt, berättar Lena Helgesson. Under kvällarna blir det också en hel del skratt, lovar Jonas Helgesson.

Turnén sker i samarbete med barnrättsorganisationen Erikshjälpen och överskottet från biljettintäkterna går till Erikshjälpens arbete för barn med funktionsnedsättningar i Vitryssland (Belarus). Det är ett projekt som Jonas själv har besökt och som han kommer beröra under inspirationskvällarna.

FAKTA:
Jonas Helgesson
Jonas är 38 år och bor i Dalby utanför Lund. Han har bland annat skrivit självbiografin Grabben i kuvösen bredvid, som har getts ut på fem språk. Han har nyligen varit med i Jonas Gardells musikal Livet är en schlager. Jonas är en uppskattad föreläsare och inspiratör och talar såväl på kommuner, företag, skolor som på inspirationsdagar.

Lena Helgesson
Lena är 67 år, bor i Billdal utanför Göteborg och har nyligen gett ut boken CP-barnet där hon berättar om sin sons uppväxt från perspektivet som mamma. Även Lena är en uppskattad föreläsare.

Inspirationskvällar september 2016:
Fredag 9 september kl 19.00 Skillinge Missionshus, Skillinge
Lördag 10 september kl 19.00 Ulriksbergskyrkan, Växjö
Söndag 11 september kl 18.00 Korskyrkan, Götene

Fredag 16 september kl 19.00 Korskyrkan, Borås
Lördag 17 september kl 19.00 Pingstkyrkan, Linköping
Söndag 18 september kl 18.00 Korskyrkan, Mariestad

Torsdag 22 september kl 19.00 Pingstkyrkan, Jönköping
Fredag 23 september kl 19.00 Korskyrkan, Norrköping
Lördag 24 september kl 19.00 Pingstkyrkan, Västra Frölunda
Söndag 25 september kl 18.00 Mellringekyrkan, Örebro